latinica  ћирилица
01/05/2016 |  15:41 | Аутор: СРНА

Загреб- Двије протестне шетње незадовољних радника

Синдикалне и друге организације у Хрватској обиљежиле су данас 1. мај, Међународни празник рада, протестним скуповима у Загребу, на којима је указано на лош положај радника, а критиковане су и најављене реформе хрватске Владе.

Савез самосталних синдиката Хрватске и Независни хрватски синдикати организовали су протестну шетњу од Радничког дома до парка Максимир, уз поруку "Људе испред профита!".

Упркос киши и лошем времену, у протестној шетњи учествовало је око 800 грађана, који су носили транспаренте "Са факса на берзу - са посла на гробље", "Пензија, што је то?", "Радник није ухљеб!", "Ко је јамио, јамиће опет", "Гдје ћемо радити када продате наша радна мјеста?".

Учесници протеста су носили и завежљаје на штапу, симболизујући сиромаштво хрватских радника, те хрватске заставе и синдикална обиљежја.

Предсједник Независних хрватских синдиката Крешимир Север рекао је да све више људи "гласа ципелама" напуштајући Хрватску јер у њој не виде своју будућност.

- Када премијер каже да мјере раде да би сломили дуг, овдје дуг само плаћају радници политичким елитама. Већ годинама се само глумци мијењају, а нама је једино горе - рекао је Север.

Он је навео да реформске мјере хрватске Владе предвиђају рад до 67 година и здравство које све више постаје повластица богатих.

Окупљени су узвикивали "Поздравимо Орешковића са уаааааа", "Нећемо такву Владу", "Рушићемо их на изборима".

Други првомајски протестни марш улицама Загреба, на којем је учествовало неколико стотина грађана, организован је под називом "Капитал напада, раднице и радници вријеме је за отпор".

На овом скупу учествовали су, између осталих, Струковни синдикат радника Хрватске електропривреде, Синдикат новинара Хрватске, Мрежа антифашисткиња Загреба, Раднички фронта, Загреб Прајд, Женска мрежа Хрватске и други.

Организатори истичу да протестују, јер је општа ситуација у земљи веома забрињавајућа, а посебно их брине пад животног стандарда и епидемија сиромаштва, губитак радних мјеста и незаустављиво друштвено раслојавање.