latinica  ћирилица
01/05/2016 |  16:19 ⇒ 17:20 | Аутор: Б92

Сочи- Розбергу четврта побједа на старту сезоне!

Возач Мерцедеса Нико Розберг остварио је четврту узастопну побједу у новој сезони, тријумфом на Великој награди Русије у Сочију.
Сочи - Путин са побједницима трке(фото:© Sputnik/ Алексеј Куденко) -
Сочи - Путин са побједницима трке(фото:© Sputnik/ Алексеј Куденко)

Розберг је још једном показао да је без конкуренције и трку је завршио у времену од једног сата, 32 минута и 41 секунде, испред клупског колеге Луиса Хамилтона.

Нијемац је комплетирао још један сјајан викенд – био је најбржи на тренингу, суверено дошао до пол позиције, а на самој трци ни у једном тренутку није био угрожен.

Хамилтон је трку почео на осмој позицији, али је искористио инцидент на старту да се одмах прикључи врху и то му је омогућило да на крају заврши као други, нешто више од 25 секунди заостатка за Розбергом.

Мјеста на подијуму комплетирао је Кими Раиконен из Ферарија, са 31,998 секунди заостатка.

Момак из Визбадена постао је први возач у историји Формуле 1 који је везао побједе на четири трке на старту сезоне, а још само двојица возача успјела су да седам пута у низу дођу до тријумфа.

Побједник трје Нико Розберг

Инцидент који се догодио у другој кривини у Сочију одредио је даљи ток трке – Данил Квјат је ударио Себастијана Фетела и погурао га на болид Данијела Рикарда, а возач Ферарија излетио је са стазе и завршио наступ.

Квјат је добио казну од 10 секунди у боксу, још неколико возача међу којима је био и Нико Хулкенберг су морали да одустану, а уласком "сејфти кара" све је отишло у корист Мерцедеса. Хамилтон је искористио низ грешака Кимија Раиконена у уводном дијелу трке и актуелни шампиони у конкуренцији конструктора остварили су нову дуплу побједу.

Поене на Великој награди Русије уписали су још Валтери Ботас, Фелипе Маса, Фернандо Алонсо, Кевин Магнусен, Роман Грожан, Серхип Перес и Џенсон Батон.

Након ове трке, Розберг је увећао предност над Хамилтоном у генералном пласману, има 100 бодова, 43 више од Британца. Слиједе Раиконен са 43 и Данијел Рикардо са 36.

Трци у Сочију присуствовао је и руски предсједник Владимир Путин.

Шампионат Формуле 1 наставља се 15. маја трком за Велику награду Шпаније на стази Каталуња.