latinica  ћирилица
03/05/2016 |  10:56 ⇒ 21:24 | Аутор: РТРС

Породице затворених Срба траже њихов премјештај у Српску (ВИДЕО)

Представници породица Срба који казну за ратни злочин служе у КПЗ Зеница разговарали су са министром правде Републике Српске Антоном Касиповићем.
Касиповић са породицама нападнутих Срба у Зеници - Фото: РТРС
Касиповић са породицама нападнутих Срба у ЗенициФото: РТРС

Касиповић је информисао Жељку Зорић и Снежану Бајић, супруге осуђених лица која казну затвора служе у КПЗ Зеница, о извјештају насталом као резултат данашњег континуираног контакта са министром правде ФБиХ, Матом Јозићем, те руководством у КПЗ Зеница.

- Министар правде Федерације БиХ Мато Јозић и замјеник директора КПЗ Зеница Ивица Дујмовић су ме увјерили да су предузете све неопходне мјере да би се осуђена лица заштитила и обезбиједила од даљњих могућих напада - рекао је Касиповић.

Он је навео да је у току припрема комплетног извјештаја у вези са овим немилим догађајем.

- Према информацијама које сам добио, надлежни правосудни органи обављају потребне радње и поступке у вези са овим, немилим догађајем. Речено ми је да је у најбољем реду обављена вјерска служба поводом Васкрса - рекао је Касиповић.

Он је поручио да ће даље остати у континуираном контакту са министром правде ФБиХ, Матом Јозићем, руководством у КПЗ Зеница те породицама осуђених лица која казну затвора служе у КПЗ Зеница.

- Министарство правде у Влади Републике Српске и даље инсистира на потписивању меморандума у вези са извршењем казне затвора и надам се да бисмо ускоро могли доћи до квалитeтнијег договора, према којем би осуђена лица, која осуде судови у Републици Српској или кантонални судови, била у могућности да издржавају казну затвора према мјесту свог пребивалишта - рекао је Касиповић и додао да ће ресорно министарство, до постизања коначног договора, инсистирати на професионалном и хуманом односу у којем свакој особи, прије свега, мора бити гарантована безбједност.

Породице осуђених Срба захтијевају да затвореници српске националности добију могућност да буду премјештени у неку од казнено-поправних установа у Републици Српској.

Посљедњи догађај, кажу који се десио на Васкрс, гдје су у зеничкој притворској ћелији претучена тројица затвореника српске националности само је један у низу сличних.

Подсјећају да су и раније упозоравали на нехуман однос затвореника Бошњака, али и чувара према затвореним Србима. 

Омбудсман за људска права БиХ Љубинко Митровић, изјавио је да ће ова инстуитуција отворити о догађајима у Зеничком КПЗ-у.

Тужилаштво Зеничко-добојског кантона наставља истрагу о овом догађају.