latinica  ћирилица
03/05/2016 |  11:09 ⇒ 11:18 | Аутор: СРНА

Македонија на мапи кризних жаришта у друштву са Авганистаном

Међународна кризна група /МКГ/ сврстала је Македонију на свјетској мапи кризних жаришта заједно са Авганистаном, Бангладешом, Гамбијом, Ираком, Нагорно-Карабахом /Азербејџан/, Републиком Конго и Сиријом.

Главни разлог стављања Македоније на ову неславну листу земаља гдје се ситуација погоршава је политичка криза која је кулминирала најавом опозиције да ће бојкотовати пријевремене изборе и одлуком предсједника државе Ђорђа Иванова да донесе одлуку о аболицији политичара умијешаних у аферу "прислушкивање".

Међународна кризна група била је веома активна у Македонији и током сукоба македонских снага безбједности са албанским побуњеницима 2001. године. Ситуација у Македонији и даље је напета.

Портпарол Европске комисије Маја Коцијанчич демантовала је информацију према којој је еврокомесар за сусједску политику и проширење Јоханес Хан позвао лидере четири најтуциајније странке у Македонији на одржавање новог састанка.

Неки београдски медији током првомајских празника, позивајући се на македонски портал на албанском језику "Алсат-М", објавили су да је еврокомесар Хан позвао лидере четири најутицајније странке у Македонији, које су потписнице споразума из Пржина, о изласку из политичке кризе у којој се та земља налази већ више емсеци, да поново сједну за преговарачки сто.

Владајући ВМРО-ДПМНЕ потврдио је да није добио писмо Јоханеса Хана у вези са одржавањем новог састанка лидера.

У Македонији се након вишедневне празничне паузе враћају протести у организацији грађанске иницијативе "Протестујем".

Из иницијативе "Протестујем", која окупља више од 80 невладиних организација, саопштено је да ће се протести наставити до испуњења њихових захтјева.

Они траже од предсједника Иванова да укине одлуку коју је донио о аболицији политичара умијешаних у аферу "Прислушкивање", траже његову неопозиву оставку, укључивање независних представника у рјешавање кризе и формирање прелазне владе са задатком да у потпуности имплементира реформске приоритете, као и одгађање одржавања пријевремених парламентарних избора заказаних за 5. јун.

Протести у Скопљу почињу вечерас у 18.00 сати испред сједишта Специјалног јавног тужилаштва.

Демонстрације су почеле 12. априла, одмах након што је Иванов потписао указ о аболицији политичара, против којих Специјално јавно тужилаштво води кривичне истраге у вези са афером прислушкиваних разговора, коју је лидер опозиционог СДСМ Зоран Заев објелоданио прошле године.

Осим у Скопљу, протести се одржавају и у другим градовима Македоније.