latinica  ћирилица
03/05/2016 |  11:23 | Аутор: СРНА

Протестно писмо РАК-у због извјештавања БХТ

Републичка организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила упутила је данас протестно писмо генералном директору Регулаторне агенције за комуникације Предрагу Ковачу због "једностране и тенденциозне уређивачке политике БХТ-а о догађајима из протеклог рата на штету српских жртава рата и истине о рату".
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

Предсједник ове организације Недељко Митровић рекао је да ће Републичка организација, уколико БХТ настави овакву уређивачку политику, позвати све породице погинулих, као и остале грађане Републике Српске да не плаћају РТВ таксу која се односи на БХТ.

Он тврди да је оваква уређивачка политика БХТ-а у "континуитету у посљедњих 10 година", напоменувши да су се и раније обраћали РАК-у који им је одговорио да је то став уређивачке политике ове медијске куће.

Митровић је навео да је БХТ, подсјетивши јавност на ратна дешавања 2. и 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву, пренијела да су српске снаге напале Предсједништво БиХ, а не саопштавају да је муслиманска паравојска тада напала Дом ЈНА, те 3. маја колону ЈНА која је тада мирно напуштала Сарајево.

Он је подсјетио да су припадници Зелених беретки, Патриотске лиге, МУП-а и ТО БиХ напали 2. маја у Добровољачкој улици колону ЈНА која се мирно, према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН, повлачила из Сарајева, те да су у Сарајеву 2. и 3. маја 1992. године убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, а 207 заробљено.

- Када је ријеч о најновијем инциденту на Васкрс у КПЗ Зеница, БХТ је обавијестила јавност да су се потукли затвореници, а не да су српске затворенике напали и претукли бошњачки затвореници из селефијског покрета - навео је Митровић.