latinica  ћирилица
03/05/2016 |  13:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска и Бугарска за проширење ЕУ на западни Балкан али уз одређене услове

Хрватска и Бугарска подржавају проширење Европске уније на све земље западног Балкана, али те земље, морају испунити потребне критеријуме, поручили су данас хрватски и бугарски министри спољних послова, Миро Ковач и Даниел Митов.

"Слажемо се око политике проширења, подржавамо проширење и желимо да нестане 'црна рупа' на европским мапама и да наше југоисточно сусједство буде једног дана интегрисано у ЕУ, али наравно треба да се поштују критеријуми и испуњавају стандарди", рекао је Ковач након разговора са Митовом, пренијела је агенција Хина.

Одговарајући на новинарско питање да ли Бугарска подржава хрватску блокаду отварања поглавља 23 у приступним преговорима Србије и Европске уније, Митов је рекао да је "проширење ЕУ веома важно" и да ће његова земља "наставити да даје подршку проширењу".

"Међутим, испуњавање критеријума је такође веомо важно, а поглавље 23 условљава испуњавање одређених критеријума. Наши хрватски пријатељи имају право да захтјевају испуњавање тих критеријума и помоћи на сваки могући начин да што брже дође до тога", рекао је Митов.

Он је додао да и Бугарска има одређена питања која треба да се разјасне везано за права бугарске мањине у Србији.

"Свакако захтјевамо да та питања буду разјашњена током тих свих разговора", нагласио је Митов.

Ковач је рекао да нема земаља које су заинтересованије од Хрватске и Бугарске, као сусједних земаља, да Србија напредује према ЕУ.

"У нашем је интересу да Србија напредује и да дође до отварања тог фамозног поглавља 23 које се зове Правосуђе и темељна права", рекао је Ковач.

"То је најважније поглавље, рекао бих, уопште у преговарачком процесу и ми ћемо заједно помоћи Србији у испуњавању тих критеријума. Јасно је да критеријуме који су вам познати треба испунити", додао је хрватски министар спољних послова.

Двојица министара такође су нагласила добру сарадњу две земље унутар ЕУ и НАТО, посебно по питању избјегличке кризе.

"Видели смо сада и на примјеру мигрантске кризе да и средње и мање земље могу да буду утицајне ако паметно сарађују, а ми смо конкретно на примјеру сарадње са Аустријом, Словенијом, Србијом и Македонијом показали да можемо да промијенимо мигрантску политику и на основу те сарадње дошли до смањеног прилива миграната у Европску унију", нагласио је Ковач.

Он је такође рекао да се са бугарским колегом сагласио да је кључна заштита спољне границе Европске уније и честитао Бугарској на "ефикасној заштити своје границе, која је и спољна граница Европске уније".

Митов је рекао да је важно да се утврди "разлика између економских миграната и избјеглица".

"Треба да настојимо да економске мигранте вратимо у земље њихова порекла, а избјеглицама пружимо сву могућу помоћ", рекао је.