latinica  ћирилица
03/05/2016 |  13:59 | Аутор: СРНА

Бијељина: Скупштинска већина око СДС-а на провјери 11. маја

Скупштинска већина окупљена око СДС-а у Бијељини биће на провјери 11. маја када ће се одлучивати о захтјеву 11 одборника за разрјешење начелника Одјељења за финансије Милорада Софренића.
Бијељина - Фото: илустрација
БијељинаФото: илустрација

Предсједник локалног парламента Драган Ђурђевић изјавио је након данашњег међустраначког састанка у Градској управи да су на посљедњем засједању у априлу снаге владајућих и опозиције биле изједначене са по 14 гласова, па ће три одборника одлучити о томе ко ће имати скупштинску већину.

Према његовим ријечима, Скупштина града у Бијељини тренутно дјелује у несвакидашњим условима са осам или девет независних одборника, а за тражену смјену начелника за финансије потребна је подршка 16 од 31 одборника.

"Иницијатива за смјену покренута је због непоштовања наредбе о плаћању и неисправљања грешака које су уочене интерном ревизијом из новембра прошле године", рекао да Ђурђевић.

Он је додао да Градска управа Бијељине према појединим политичким партијама и добављачима има неисплаћених обавеза и из 2014. године, некима у прошлој години уопште није плаћано, док се другима исплаћивало и унапријед.

Ђурђевић каже да се иницијатива 11 одборника за смјену Софренића не односи и на градоначелника Бијељине Мићу Мићића, јер постоји законска обавеза да се иницијативе за смјену градоначелника не покрећу када се већ уђе у изборну годину.

"Када је ријеч о градоначелнику, евидентни су пропусти у раду и непоштовање скупштинских одлука, на тај начин градоначелник заиста не може да управља градском имовином и мислим да је тој бахатости дошао крај", истакао је Ђурђевић.

Као примјере незаконитости и пропуста у раду градоначелника Мићића, Ђурђевић је навео одлуке о градској апотеци, позоришту и кафеу у Центру за културу.

Ђурђевић је рекао новинарима да је члан скупштинске комисије за избор и именовања Јусуф Трбић поднио оставку и да ће ова комисија радити у крњем саставу од четири одборника, а њене одлуке доносе се већином гласова.

Он каже да на сједници 11. маја можда буде покренута и иницијатива за његову смјену, али је увјерен да неће бити довољан број одборника за ту смјену.

На дневном реду Скупштине града биће и нацрт ребаланса градског буџета који се увећава за милион марака, колико је из Фонда солидарности Републике Српске дозначено Бијељини за експропријацију земљишта због изградње насипа уз ријеку Дрину.