latinica  ћирилица
03/05/2016 |  15:19 ⇒ 15:43 | Аутор: РТРС

Лончар свједок на суђењу Перковићу: Било више од 300 напада на дипломате

На Вишем земаљском суду у Минхену настављено је суђење бившим функционерима државне безбједности Јосипу Перковићу и Здравку Мустачу. Свједочио је и 92-годишњи бивши дипломата Будимир Лончар.
Лончар на суђењу Перковићу и Мустачу - Фото: HRT
Лончар на суђењу Перковићу и МустачуФото: HRT

Видеолинком из суда у Загребу свједочио је бивши југославенски политичар и касније савјетник, односно сарадник бивших предсједника Стјепана Месића и Иве Јосиповића, Будимир Лончар.

Лончар је нагласио да Перковића никад у животу није срео, а Мустача је, каже, сусретао у Београду.

Рекао је да не познаје структуру у раду служби безбједности јер се, каже, није тиме бавио. Њемачки тужилац га је питао кад је био амбасадор у Њемачкој на шта је Лончар одговорио да је то било крајем 70-их.

Перковићев адвокат Вагнер питао га је да ли је о безбједности разговарао са Нијемцима. Одговорио је потврдно, а образлажући да су њемачке власти биле први економски партнер Југославије. Лончар се бавио развојем те сарадње коју су Тито , Брант и касније канцелар Шмитт договорили, а тероризмом су се бавили, каже Лончар, органи безбједности двију држава.

Рекао је да су службе Југославије и Њемачке имале паралелно своје односе. Кад су убијене или рањение дипломате то је сметало односима, али политичку сарадњу није угрожавало, рекао је Лончар. Као амбасадор био је, каже, незадовољан сметњама које су правили екстремисти.

Тужилац га је питао  о којим службама говори. Навео је БНД и СДБ. "Имале су контакте, ми нисмо знали о детаљима њихове сурадње", рекао је Лончар.

Док је био амбасадор у Бону, било је убистава и напада на југодипломате у Франкфурту и Дузелдорфу. Како је навео, првих година након Титове смрти. било је више од 300 напада на југословенске дипломате.