latinica  ћирилица
03/05/2016 |  15:21 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

У Бањалуци 14. маја протести и власти и опозиције (ВИДЕО)

Дан прије расписивања избора, лидер СДС-а Младен Босић најавио је протесте за 14.мај, тврдећи да нису политички. Владајућа коалиција, међутим, тврди да опозиција на овај начин жели да се боље позиционира пред изборе и да протести неће имати важну унутрашњу димензију, колико према спољном погледу на стање у Српској.
Бањалука -
Бањалука

Протести најављени за 14.мај окупиће много грађана, каже предсједник СДС-а Младен Босић, увјеравајући да ће број окупљених непријатно изненадити власт и послати им поруку.

"Протест није усмјерен на рушење институција Републике Српске, већ "оних који су узурпирали институције Републике Српске да би остварили нешто у личну корист или корист оних који су блиски њима", рекао је Босић.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да оно што ће организовати коалициони партнери на власти нису контрамитинзи нити контрапротести већ може бити само митинг са јасном поруком зашто се организује.

Протести опозиције неће имати толико важну унутрашњу димензију, колико према спољном утицају и погледу на стање у Српској, поручује лидер Социјалистичке партије. Сматра да СЗП на овај начин покушава да заузме бољу позицију уочи избора и да то свјесно ради протестима, јер је Српска слободна и демократска.

"Да ли је неком био циљ да представи Српску као мјесто бунта, мјесто гдје се догађају некакви политички ломови који могу продуковати слику да је овдје нестабилно стање, а Српска уопште није нестабилна", рекао је Петар Ђокић.

У Изворној СДС сматрају да протеси могу проузроковати несагледиве штетне посљедице по јединство и будућност Српске. Протести се обично организују као позив на расписивање избора. Ово је обрнут случај, што је нелогично, поручује пресједник Уједињене Српске, Ненад Стевандић. Грађанима, каже, треба понудити развој, а не раздор.

"Све упућује на то да је ове протесте можда смислио неко ван Републике Српске и да се овдје само проводе, али биће касно да се послије кајемо. Изазовете споља, па онда тај народ лоше живи, много лошије него прије протеста'', рекао је Стевандић.

Ипак, Босић је категоричан.

"Оно што власт покушава да прикаже као неку завјеру из иностранства је очекивана ствар. Протести немају ни сличности са протестима у Црној Гори или Македонији. Ово је аутентичан протест са јасним и специфичним разлогом зашто се он организује'', каже Босић.

Према писању портала Српска онлајн, тзв. Савез за промјене прибјегава очајничким средствима како би привукли што више грађана на протесте – учесницима нуде дневнице. Већ се праве спискови потенцијалних учесника, а уочљива је и нелогичност – да прошетају у протесту Требињцима обећавају по 30, а Бањалучанима по 50 марака.