latinica  ћирилица
03/05/2016 |  15:48 ⇒ 18:12 | Аутор: СРНА

Батаковић: Пожар у православним црквама за Васкрс - могућ и тероризам

Директор Балканолошког института Српске академије наука и умјетности историчар Душан Батаковић рекао је да не искључује да се у случају пожара у четири православна храма за Васкрс можда ради и о тероризму.
Изгорјела црква Светог Саве у Њујорку - Фото: Screenshot/YouTube
Изгорјела црква Светог Саве у ЊујоркуФото: Screenshot/YouTube

"Не може се искључити то да су ти пожари подметнути и да се ту ради о тероризму. Не сумњичим никога, али просто не могу да искључим ни ту могућност", рекао је Батаковић за портал "Блица".

Батаковић је додао да треба сачекати истрагу, али да се не може искључити никаква евентуалност.

"Толико храмова у истом дану, то се никада није десило, али не знам. Да видимо шта ће истрага да покаже, јер је прерано било шта инсинуирати", рекао је он.

Батаковић је истакао да је шокиран због начина на који је амерички таблоид "Њујорк пост" пренио његову изјаву о пожару у српској цркви на Менхетну у Њујорку, то повезао са случајем канонизације Алојзија Степинца.

Батаковић каже да је погрешно интерпретиран, али истовремено оставља могућност да пожари у том и још три православна храма током Вакрса нису случајност.

"Њујорк пост" је, позивајући се на Батаковићеве изјаве, написао да пожари у четири православне светиње на три континента током Ускрса нису случајност, као и да имају везе са канонизацијом Алојзија Степинца.

Батаковић је за телевизију Н1 рекао да је његова изјава "Њујорк посту" погрешно интерпретирана и да он није довео у везу пожар у Српској православној цркви Свети Сава у Њујорку са питањем канонизације хрватског кардинала Алојзија Степинца.