latinica  ћирилица
03/05/2016 |  16:08 ⇒ 18:47 | Аутор: РТРС

Клокић и Хорват о успостављању још јаче билатералне сарадње (ВИДЕО)

Успостављање боље билатералне сарадње Републике Српске и Хрватске, размјена искуства у процесу евроинтеграција, јача привредна сарадња, сарадња и у енергетским и инфраструктурним пројектима, те положај Хрвата у Републици Српској и БиХ, биле су неке од тема састанка министра у Влади Републике Српске и хрватског министра предузетништва и привреде Дарка Хорвата у Бањалуци.
Састанак: Клокић - Хорват - Фото: РТРС
Састанак: Клокић - ХорватФото: РТРС

БиХ и Српска очекују помоћ Хрватске на европском путу. Кључне тачке сарадње, су у привреди, области енергетике, инфраструктуре, али и размјена радне снаге, поготово током туристичке сезоне.

"То обавезује Републику Српску да све оне услове које Европска комисија постави, од упитника до осталих активности, путем сарадње и преноса искустава Хрватске, ријеши на бржи и ефикаснији начин", рекао је Клокић.

"Потенцирана је и прича у области малих и средњих предузећа и потребе за далеко већом трговинском размјеном производа који се производе у Хрватској, а интересно тржиште може бити на подручју Републике Српске и обратно. Дали смо и пуну подршку БиХ на њеном путу ка ЕУ", додао је Хорват.

Разговарано је и о локацији одлагања радиоактивног отпада и плану Хрватске да то буде на Трговској гори у непосредној граници са Српском и ФБиХ. хорват је истакао да Хрватска интензивно трага за локалитетом за такво одлагалиште, без енормних утицаја на живот и рад људи у близини.

Влада Српске ради на усклађивању стандарда бродске Рафинерије нафте-битно је да је смањена емисија штетних супстанци.

Министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић рекао је да се усклађивање стандарда бродске "Рафинерије нафте" ради у оквиру пројеката енергетске заједнице чије су чланице БиХ и Хрватска, гдје је присутно и то питање.

Досадашњим пројектима за хрватске повратнике у Српску рјешавано је питање стамбеног збрињавања. Сљедећи корак Валаде Српске је питање запослења повратника.