latinica  ћирилица
03/05/2016 |  17:37 ⇒ 21:26 | Аутор: РТРС

Караџић за РТРС: Тужићемо УЕФА-у због пријема самопроглашеног Косова (ВИДЕО)

Фудбалски савез Србије тужиће Европску фудбалску Федерацију међународном суду у Лозани, након што је данас Извршни одбор УЕФА-е кршећи свој Статут, у чланство примио самопроглашено Косово, рекао је за РТРС предсједник Фудбалског савеза Србије, Томислав Караџић.
Томислав Караџић (ФОТО: www.uzivofudbal.com) -
Томислав Караџић (ФОТО: www.uzivofudbal.com)

"Ова одлука је заиста преседан, јер је први пут једна територија која није члан Уједињених нација постала члан УЕФА, каже Караџић.

"Морам да кажем да је ова одлука донесена са једним гласом који је превагнуо. Да су имали мање од 27 гласова, ова одлука не би могла бити донесена на овом састанку. Наша борба не смије стати овдје, ми смо успјели да учинимо све да гласање буде тајно, како се не би мијењао члан Статута УЕФА по којем Косово може бити укључено у европска такмичења. Нама сада предстоји судски процес, у Лозани, са УЕФА-ом, због погрешног тумачења Статута УЕФА и неприципијалних приједлога које је Правна комисија УЕФА дала", рекао је предсједник Фудбалског савеза Србије.

Караџић додаје да нема сазнања како су гласали представници појединих фудбалских савеза, прије свега оних из региона.

"Мислимо да смо имали коректне разговоре и подршку људи из нашег региона. Међутим, гласање је било тајно и не бих шпекулисао ко је на који начин гласао. Ми смо имали 24 гласа у нашу корист, два су била неважећа, али је битно да је 10 фудбалских федерација из држава које су признале Косово нама дало подршку. То је, према мом мишљењу, велики успјех у овим временима", изјавио је Караџић.

Наводи да иако је дуго у фудбалу не сјећа се овакве подјеле на нивоу Извршног комитета Европске или Свјетске фудбалске федерације.

"Практично пола Европе је забринуто, јер тај проблем може да закуца и на њихова врата. Сви су тога свјесни, и видио сам на изласку из конгресне сале забринутост на лицима неких предсједника фудбалских савеза. Они имају сличне проблеме у својим земљама, тако да је ово нека врста Пандорине кутије, а неће проћи много времена прије него што се она отвори, а многи други фудбалски савези имаће овакве или сличне проблеме", закључио је Томислав Караџић.