latinica  ћирилица
03/05/2016 |  20:35 ⇒ 04/05/2016 | 15:55 | Аутор: РТРС

Ведранко Шпирић за в.д. директора именован незаконито(ФОТО)

Управни одбор Крајина осигурања АД Бањалука на чијем је челу Американац индијског поријекла Навин Агарвал незаконито је именовао Ведранка Шпирића за вршиоца дужности дирекора овог акционарског друштва. Ово је закључак Агенције за осигурање Републике Српске.
"Крајина осигурање" - документација - Фото: РТРС
"Крајина осигурање" - документацијаФото: РТРС

Крајина осигурању је наложено да Шпирића разријеши ове дужности и да његове потписе повуче са рачуна код пословних банака. Рјешење Агенције је коначно, мора бити проведено до 8.маја ове године и на њега нема жалбе, али се може покренути управни спор пред бањалучким Окружним судом.

Управни одбор Крајина осигурања прије петнаест дана смијенио је директора Бакира Пекушића и без сагласности Агенције за осигурање именовао вршиоца дужности Ведранка Шпирића.

Прошле седмице из МУП-а Републике Српске потврђено је да инспектори Крим полиције у Крајина осигурању воде истрагу.

Како сазнајемо од наших извора сумњиве су одређене трансакције новца овог акционарског друштва према фирмама у Чикагу у Америци као и одлуке Управног одбора да се предсједнику и већинском власнику Крајина осигурања Навину Агарвалу,који заједно са лицем индисјког поријекла Гупта Нити има више од 50 одсто власништва Друштва, да 5.000 евра плата као и да се плаћа више хиљада евра за трошкове боравка у Бањалуци о чему смо говорили у нашој емисији Печат.

Како нам је потврдио наш извор, данас је у Крајина осигурању именован нови шеф рачуноводства Мира Мокрић, а смијењен Ранко Матић. Гријех Матића, како тврде радници, био је што је запосленима исплатио 102 марке топлог оброка.

Мира Мокрић, нови шеф рачуноводства

Менаџмент, који није изабран законито, раније је тврдио да Управни одбор тражи рачуновођу са лиценцом. Такође, менаџмент је увјеравао да одлуку о висини плате предсједнику Управног одбора није видио. Међутим, наш извор тврди да је на тој одлуци испод Агарваловог потписа и потпис незаконито именованог в.д. директора.

Подсјећамо, да су Навин Агарвал и Гупта Нити купили већински пакет акција Крајина осигурања.

На Скупштини акционара промијенили су статут и изабрали Управни одбор у коме сједе четири странца и Младен Јовановић из Србије.

Нема ниједног представника државног капитала иако Акцијски фонд Републике Српске има више од 34 одсто акција. Због тога су представници државног капитала подигли тужбу,к ојој су се придружили и поједини мали акционари Крајина осигурања.