latinica  ћирилица
05/05/2016 |  11:57 ⇒ 14:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Канада: Пожар пријети и аеродрому, шири се ка југу (ФОТО/ВИДЕО)

Велики пожар због којег је евакуисано 88.000 становника западног канадског града Форт Мекмари и у којем је изгорјело 1.600 објеката, још није угашен, а сада се усљед ветрова шири ка аеродрому и насељима јужно од града, саопштиле су локалне власти.

Званичници провинције Алберта прогласили су ванредну ситуацију, у јеку ватрене стихије која пријети да прерасте у најскупљу природну катастрофу која је погодила Канаду, преноси Ројтерс.

Власти упозоравају да је још 19.000 објеката угрожено, док аналитичари и индустријски извори наводе да би трошкови осигуравајућих кућа могли да премаше 1,6 милијарде америчких долара, наводи "Дејли мејл".

Власти су саопштиле да још нико није повријеђен у самом пожару, али да су пријављени смртни случајеви у најмање једној саобраћајној незгоди током евакуисања.

 "Постоји могућност да изгубимо велики дио града", рекао је Скот Лонг, званичник у служби за ванредне ситуације у Алберти.

Неколико квартова је већ уништено, а због вјетрова који су погоршали ватрену стихију пожар се проширио на још хиљаде кућа у овом граду на сјевероистоку Алберте, у средишту региона нафтног пијеска.

Пламен се, усљед ветра, шири и на локални аеродром, изнад кога се касно синоћ, како показују снимци, видио црни дим и који је данас обуставио све комерцијалне летове.

Званичници су потврдили да је ватра захватила хотел сјеверно од главног терминала.

Пошто се пожар шири ка југу, званичници су издали налоге за обавезно евакуисање насеља која се налазе око 50 километара јужно од Форт Мекмарија.

Премијерка Алберте Алберте Ракел Нотли је синоћ рекла да је 105 пацијената локалне болнице ваздушним путем пребачено у друге медицинске центре.

Према ријечима министра за локалну управу Данијеле Ларив, провинција је прогласила ванредно стање јер ватра и даље активно гори у насељеним областима.

Пожар, који се шири због јаког вјетра, гаси више од 200 ватрогасаца уз помоћ девет ватрогасних авиона и десетак хеликоптера.

Званичници су процијенили да је ватра до сада захватила 7.500 хектара и очекивали су погоршање ситуације због јаког вјетра и високих температура које "стварају експлозивне услове".

Ватрогасци покушавају да заштите критичну инфрастуктуру, укључујући једини мост преко реке Атабаска и једини аутопут до града из правца југа, навео је АП.

 Алберта је индустријска област у којој се налази велики број нафтних постројења. Резерве нафте у том дијелу Канаде су треће по величини у свијету, одмах иза Саудијске Арабије и Венецуеле.

Пожар је избио у недјељу југозападно од града, а ватрогасци су јуче успоставили контролу над њим, али је дошло до

"драстичне промјене вјетра", истакао је Би-Би-Си.

У понедјељак је почела евакуација исељавањем око 500 становника због густог дима, а до данас је евакуисано 88.000 људи, што је највећа евакуација у историји Канаде.