latinica  ћирилица
05/05/2016 |  13:53 | Аутор: СРНА

Османовић: Одговорност је на Агенцији за статистику БиХ

Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић изјавио је да је на Агенцији за статистику БиХ одговорност да до 1. јула објави резултате пописа становништва спроведеног у октобру 2013. године и да одгађање рока, уколико се настави неодговоран рад, неће дати разултат.
Адил Османовић (фото:newsblic.ba) -
Адил Османовић (фото:newsblic.ba)

Османовић сматра да је највећа одговорност да посао приведу крају на директору Агенције за статистику Велимиру Јукићу и два замјеника директора, које је позвао да буду "свјесни своје улоге".

Он је истакао да је директор Агенције на путу који "му није био потребан јер је боље да сваки дан разговара са директорима ентитетских завода за статистику" да би питање објављивања резултата пописа било ријешено.

Османовић је поновио да су челни људи Агенције за статистику БиХ били свјесни на какве позиције долазе када су конкурисали за те послове, те очекује њихову професионалност и да заврше овај посао "без било каквих примјеса или притисака политике".

"Уколико се буде неодговорно понашало, рок може бити продужен за још годину дана, али резултата неће бити", рекао је Османовић у Сарајеву.

Османовић је рекао да нема податак за када је заказана наредна сједница Централног пописног бироа.

"Вријеме нам није савезник. Сваки дан додатно се узбуркава јавност у БиХ и отежава цјелокупна ситуација. Директор треба бити на висини задатка и завршити тај посао", закључио је Османовић.

Посљедња сједница Централног пописног бира одржана је средином априла, али није постигнута сагласност о јединственом програму за обраду података пописа становништва, односно методологија за утврђивање резидентног становништва.