latinica  ћирилица
05/05/2016 |  14:13 | Аутор: СРНА

СМ БиХ утврдио Приједлог измјена Закона о финансирању тероризма

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, којим се, уз проширење дефиниције терористичке организације, отклањају недостаци у области преноса новца и новчаних инструмената преко границе.
Сарајево: Сједница Савјета министара - Фото: СРНА
Сарајево: Сједница Савјета министараФото: СРНА

Овим приједлогом јасније се дефинишу начин и средства достављања података Финансијско-обавјештајном одјељењу при Агенцији за истраге и заштиту БиХ.

Из Савјета министара БиХ саопштено је да су утврђене измјене и допуне с циљем хармонизовања овог закона са стандардима и препорукама Радне групе за финансијске мјере против прања новца - ФАТФ.

Ријеч је о Приједлогу закона који носи ознаку "Е", као својеврсној потврди усклађивања с легислативом ЕУ у овој области.

Министарство безбједности БиХ доставиће Приједлог закона с уграђеним сугестијама са сједнице Парламентарној скупштини БиХ на разматрање по хитној процедури.

Савјет министара БиХ усвојио је и информацију Министарства безбједности о потреби израде процјене пријетње од ризика прања новца и финансирања тероризма у БиХ ради сагледавања могућности за ефикасно ангажовање расположивих финансијских, техничких и људских ресурса у борби против финансијског криминала.

Процјена пријетње од ризика прања новца и финансирања тероризма у БиХ, у складу с Првом препоруком ФАТФ-а, представља свеобухватан процес прикупљања и анализе релевантних података како би био процијењен степен изложености појединачних сектора прању новца и финансирању тероризма.

Министарство безбједности БиХ ће за њену израду прибавити неопходну сагласност влада Републике Српске, Федерације, и Брчко дистрикта и предложиће Савјету министара БиХ чланове радне групе за израду процјене пријетње од ризика прања новца и финансирања тероризма у БиХ.

За израду процјене пријетње од ризика прања новца и финансирања тероризма у БиХ, након добијања сагласности ентитета, биће затражена техничка помоћ Свјетске банке.

Савјет министара БиХ нагласио је потребном сталну и редовну комуникацију у вези с припремама и извршавањем обавеза БиХ поводом предстојећег Самита земаља региона, који ће бити одржан 4. јула у Паризу.

Координатор активности биће директор Дирекције за европске интеграције БиХ у сарадњи са свим министарствима и тијелима Савјета министара БиХ у оквиру њихових надлежности, о чему ће редовно извјештавати Савјет министара БиХ.

Савјет министара БиХ реализовао је 91 одсто закључака донесених у 2015. години, односно министарства и надлежне агенције реализовали су 682 од 746 закључака, а нереализована су 64 закључка, наводи се у Прегледу реализације закључака Генералног секретаријата Савјета министара БиХ, који је размотрен на сједници.

Министарства и друге институције које нису у цијелости реализовале закључке Савјета министара БиХ задужени су да их без даљег одгађања у цијелости спроведу и да убрзају активности на реализацији закључака који захтијевају дужи временски период или сарадњу с другим институцијама.

Савјет министара БиХ донио је одлуку о одобравању додатног запошљавања у Предсједништву БиХ због повећања обима рада.

Ријеч је о запошљавању шест државних службеника у различитим секторима у Секретаријату Предсједништва БиХ.

Средства за додатно запошљавање обезбиједиће Предсједништво БиХ измјеном структуре расхода раније одобреног Буџета, тако да неће бити нових буџетских издвајања.