latinica  ћирилица
05/05/2016 |  16:45 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Омбудсмани: Напад на српске затворенике пропуст надлежних институција

Омбудсмани за људска права БиХ сматрају да је премлаћивање затвореника српске националности у Казнено-поправном заводу Зеница на Васкрс, 1.маја, посљедица пропуста надлежних и одговорних институција, упркос упозорењима и препорукама Омбудсмана.
Омбудсмен БиХ - Фото: РТРС
Омбудсмен БиХФото: РТРС

Они позивају министра правде Федерације БиХ Мату Јозића и Владу ФБиХ да поступе према раније издатим препорукама Омбудсмана.

Из Институције омбудсмана за људска права БиХ саопштено је да се позивају министри правде ФБиХ и Републике Српске да, у међусобној координацији, уједначе законску регулативу и обезбиједе примјену међународних стандарда.

"Проблеми у области извршења кривичних санкција у ФБиХ, укључујући катастрофално стање у Одјељењу `Миљацка` КПЗ Сарајево, недостатак кадра у КПЗ Зеница, именовање директора без конкурсне процедуре, само су неки од проблема на које су Омбудсмани БиХ у неколико наврата указивали Министарству правде и Влади ФБиХ", наглашава се у саопштењу.

Омбудсмани БиХ упозоравају да игнорисање њихових препорука у вези са обавезом усклађивања закона са Европским затворским правилима и непредузимањем мјера за остваривање минимума стандарда у погледу броја особља ангажованог у установама за извршење кривичних санкција, представља константну безбједоносну пријетњу, али и узрок кршења људских права.

"Омбудсмани за људска права БиХ, као национални механизам за заштиту људских права, константно, кроз своје годишње и специјалне извјештаје, указују да су надлежни органи дужни предузети мјере с циљем обезбјеђења примјене међународних стандарда у поступку извршења кривичних санкција, те обезбједити сигурно и професионално функционисање установа у којима се извршавају наведене санкције", наведено је у саопштењу.

Више лица повријеђено је у тучи затвореника у КПЗ Зеница, речено је Срни у Министарству унутрашњих послова Зеничко-добојског кантона.

Према незваничним информацијама, нападачи, од којих су неки припадници селефијског покрета, теже су на Васкрс повриједили тројицу затвореника Срба.

Нападнути су браћа Ненад и Предраг Бајић, те Синиша Бабић, који су задобили повреде главе, због чега су превезени у Кантоналну болницу Зеница, гдје им је указана љекарска помоћ. /к