latinica  ћирилица
05/05/2016 |  17:38 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Преговарачки тим БиХ игнорише ставове Српске о увозно-извозним квотама (ВИДЕО)

Преговори око увозних и извозних квота са Европском унијом закомпликовали су се, али не између двије преговарачке стране, него у тиму БиХ.
Гранични прелаз - Фото: илустрација
Гранични прелазФото: илустрација

Док представници Републике Српске настоје да заштите домаћу производњу, са нивоа БиХ оспоравају њихово право гласа.

У преговарачком тиму БиХ за адаптацију Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом заоштрило се у односима представника Владе Српске и Савјета министара БиХ. Српски представници траже да преговарачки тим поштује закључке Владе и престане да преговара о увозу производа који нису дио ССП-а. Са нивоа БиХ стиже одговор: то је надлежност БиХ, а не ентитета - прилагодите се оквирима које је поставио Савјет министара.

Влада Републике Српске је, тврди шеф преговарачког тима, Хамдо Тињак, требало да сједне са Савјетом министара и договори своју позицију у тиму. Због чега се не поштују ставови Српске, које у тиму заступају управо представници Владе, Тињак није знао да објасни.

Од адаптације ССП-а, сигуран је Тињак, зависи европски пут БиХ. Да ли би на тај пут требало ићи без обзира на ставове Републике Српске, није појаснио.

Српски представници у преговарачком тиму су сигурни да је БиХ, са таквим ставовима, на добром путу да оштети домаће произвођаче.

Из Ресорног министарства поручују да ће проблем неконтролисаног и прекомјерног увоза ескалирати уколико се прихвати захтјев ЕУ за додатну либерализацију тржишта пољопривредних производа.