latinica  ћирилица
05/05/2016 |  18:11 ⇒ 19:04 | Аутор: СРНА

Предсједништво БиХ: Израдити стратегију спољне политике 2017-2020

Предсједништво БиХ усвојило је данас Закључак да се приступи изради стратегије спољне политике БиХ за период 2017-2020, под радним називом "Агенда 2020: Стратегија спољне политике БиХ 2017-2020.".
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

Из Предсједништва БиХ саопштено је да ће бити формирана радна група за израду стратегије која се задужује да Предсједништву БиХ до 30. јуна достави начела и план за израду стратегије, укључујући модалитете обављања консултација с представницима институција БиХ, спољним експертима и представницима академске заједнице и релевантних невладиних организација, водећи при томе рачуна да коначни приједлог стратегије треба да достави Предсједништву БиХ до 30. новембра.

Радна група задужена је да анализира капацитет постојеће структуре Министарства иностраних послова и дипломатско-конзуларних представништава БиХ за спровођење предложене стратегије, те на основу урађене анализе припреми и Предсједништву БиХ, уз коначни приједлог стратегије, на разматрање достави нацрт закона о спољним пословима БиХ којим се уређује начин обављања спољних послова у складу с предложеном стратегијом.

На сједници је примљена к знању Информацију о окончању посљедњег састанка преговарачких тимова БиХ и ЕУ, у вези закључивања Протокола уз Споразум о стабилизацији и придруживању, како би се узело у обзир приступање Хрватске ЕУ.