latinica  ћирилица
18/05/2016 |  08:15 ⇒ 08:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Ердоган: Сами ћемо се бранити ако неће да нам помогну

Турска ће, ако не добије помоћ, дјеловати сама да би одбила нападе Исламске државе на град Килис, близу сиријске границе, изјавио је данас турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган.
Реџеп Тајип Ердоган - Фото: АП
Реџеп Тајип ЕрдоганФото: АП

"Савладаћемо Исламску државу. Ријешићемо то питање сами ако не добијемо помоћ да би спријечили да те ракете погађају Килис", рекао је Ердоган на турској телевизији.

Како преноси Ројтерс, то говори о све већој нервози турских власти због напада ракетама испаљених са територије коју контролише Исламска држава.

"Куцали смо на сва врата тражећи стварање зоне безбедности на нашој јужној граници, али нико није желио да предузме тај корак. Ако се не договоримо о одлучној акцији против терористичких организација, свијет више неће бити безбједно мјесто", рекао је турски предсједник.

Килис је већ мјесецима изложен ракетним нападима са подручја које контроше Исламска држава у Сирији, при чему је живот изгубила 21 особа, а неке зграде су уништене.

Снаге међународне коалиције коју предводе САД и Турска, одговориле су ваздушним нападима и ликвидирале десетине припадника ИД. Турски званичници, међутим, кажу да им је потребна већа помоћ у заштити границе.

Анкара је све забринутија због могућности Исламска држава крене са нападима дубље у територију Турске, истиче Ројтерс.

Турска полиција је издала упозорење за четвртак 19. мај, који је национални празник, наводећи да су војни објекти могуће главне мете.