latinica  ћирилица
18/05/2016 |  09:44 ⇒ 11:43 | Аутор: СРНА

Још један затвореник у КПЗ Зеница малтретиран јер је Србин

Затвореник Роберт Јусић тврди да је у Казнено-поправном заводу Зеница изложен малтретирању само зато што је Србин, те да су покушали да га убију, па чак и осунете.
КПЗ Зеница - Фото: РТРС
КПЗ ЗеницаФото: РТРС

Јусић, затвореник из Србије који служи казну од двије године и мјесец дана због отмице и наношења тешких повреда, наводи да су његови проблеми почели од првог дана када је смјештен у ову установу, преноси "ЕуроБлиц".

"Првих дана су ме више пута претукли и рекетирали, тако да сам им морао давати новац. Тада су ме пребацили у четврти павиљон, али су и ту настављени проблеми. Малтретирали су ме само зато што сам Србин. Осуђеник Самир Имамовић покушао је тада да ме убије, а управа затвора га је казнила са само 20 дана самице", истакао је Јусић.

Он каже да му је, када се жалио стражарима, један од њих рекао да ће га, ако не буде давао новац, тући као Војислава Шешеља, те да му "ово није Србија".

Јусић тврди да је Харис Чаушевић, који је осуђен на 35 година затвора због тероризма, покушао да га осунети.

Ово је други велики скандал који потреса КПЗ Зеница у посљедњих двадесетак дана.

На Васркрс су нападнути браћа Ненад и Предраг Бајић и Синиша Бабић јер су Срби.

Осуђеници тврде да ово није први пут да су мета напада Срби и да затворски чувари увијек окрећу главу када се догоди напад на њих.

Они истичу да су већина старјешина, који раде у КПЗ Зеница, били чувари у злогласном логору за Србе који се налазио у данашњем Петом павиљону зеничког затвора.

Породице српских осуђеника већ дуже упозоравају на лош статус Срба у највећем затвору у Федерацији БиХ, а један од најтежих случаја у овом затвору догодио се 2013. године када је осуђеник Аднан Шерак /28/ током затворске шетње брутално претукао Џенана Џаку /30/ који је од повреда пао у кому, а након четири дана умро у Кантоналној болници у Зеници.