latinica  ћирилица
18/05/2016 |  09:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Извјештај о звјерствима џихадиста у Либији

Међународна невладина организација "Хјуман рајтс воч" објавила је данас извјештај у којем се документују звјерства које су либијском граду Сирту починили припадници такозване Исламске државе.
Либија, Сирт - Фото: CNN
Либија, СиртФото: CNN

Извјештај садржи детаље "хорор сцена" које су описали свједоци, а који су се дешавали од фебруара 2015. године, а међу њима је одсјецање глава више десетина људи које су милитанти ИС оптужили да су шпијуни, пренијела је агенција АП.

ИС, која има упориште у Сирту, проширила се и на Либију усљед хаоса који је захватио ту земљу током посљедњих неколико година, у којој постоје двије ривалске владе и многобројне оружане снаге које подржавају једну или другу страну.

Организација такође наводи примјере "разапињања" и бичевања људи због ствари као што је пушење или слушање музике.

Извјештај је састављен на основу разговора са 45 грађана Сирта, спроведених у марту прошле године. Они су, заједно са двије трећине од укупно 80.000 грађана Сирта напустили тај град кад су га заузели џихадисти.

"Док је пажња свјетске јавности фокусирана на злочине у Сирији и Ираку, ИС некажњено убија у Либији", истакла је експерт за тероризам и анти-терористичке активности Лета Тејлер.