latinica  ћирилица
18/05/2016 |  12:28 ⇒ 12:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Маровић мора да плати и 50.000 евра?

Најпознатији црногорски притвореник, високи функционер владајуће ДПС Светозар Маровић, који је тек напустио спушки затвор, након што је са тужилаштвом потписао споразум о признању кривице, добиће затворску казну од три године и 10 мјесеци затвора и мораће да уплати 50.000 евра у хуманитарне сврхе.
Светозар Маровић (фото: cdm.me) -
Светозар Маровић (фото: cdm.me)

Подгоричке Дневне новине пишу да, ако Виши суд потврди споразум признању кривице, Маровић ће се поново наћи из решетака, а уколико не уплати новчану казну, затворска казна ће му бити повећана.

Истовремено, извршена је блокада на преко 15 милиона евра, на рачунима три приватне фирме које се доводе у везу са вишемилонским малверзацијама, "Гуги комерц", "Проперти инвестмент" и "Копирајт" .

Лист пише да, уколико је судити по Маровићевом признању кривице, донедавно најмоћнији Будванин, како је словио у јавности, испоставило се да је бољи филозоф него политичар тврди да је у овом корупционашком моделу дјеловања и сам преварен. Позивајући се на незваничне изворе, овај подгорички дневник пише да је Маровић у свом исказу, упркос другачијим очекивањима колега из политичких кругова, признао да је створио криминалну организацију, са намјером да коруптивно дјелује, а открио је и траг до више од 15 милиона евра, стечених на незаконит начин.

Лист сазнаје да је Маровић наводно описао и појединачне улоге и других чланова означене групације, која је према његовом признању бројала више од 30 особа, јавних функционера, службеника, бизнисмена, фамилије, кумова и других...

Наводно, милиони за које га терети Тужилаштво завршили су на рачунима неколико приватних фирми. Међутим, да би му тужиоци поверовали, Маровић је морао дати прецизне податке о несталим милионима, на основу којих су већ блокирани рачуни "Гуги комерц", "Проперти инвестмент" и "Копирајт".

Лист пише и да се на тим рачунима тренутно налази више од 15 милиона евра.

Након јучерашњег изласка из Истражног затвора, Маровић није желио да даје изјаве новинарима, којима се, међутим, обратио његов адвокат Здравко Беговић, али није коментарисао детаље потписаног Споразума, због тајности поступка.

Ипак, осврнуо се на здравствено стање свог брањеника, које је, како је рекао, озбиљно нарушено.