latinica  ћирилица
18/05/2016 |  14:33 | Аутор: СРНА

СП: Бискуп да се извини Бањалуци

Социјалистичка партија очекује од бањалучког бискупа Фрање Комарице да се извини Бањалуци због непримјерене и увредљиве изјаве у којој је највећи град у Републици Српској упоредио са Блајбургом.
Бискуп Фрањо Комарица - Фото: РТРС
Бискуп Фрањо КомарицаФото: РТРС

СП очекује од бискупа Комарице да се окрене изградњи међунационалне и вјерске толеранције и мостова међу народима и људима. Из СП-а поручују да је опасан преседан и претешка оптужба данас повезивати Бањалуку са Блајбургом.

Из ове странке истичу да одлазак бискупа у Блајбург, гдје је предводио вјерски обред убијеним припадницима или сарадницима Хитлеровског фашистичког режима, довољно говори о његовом односу према историји и покушајима ревизије истине о злочинцима из Другог свјетског рата.

"Постављамо питање да ли господин Комарица оваквим поступцијима и изјавама жели да сапере гријех усташким злочинцима, међу којима је било и хрватског свештенства, за звјерска убиства која су за вријеме Другог свјетског рата починили управо на подручју Бањалуке и логорима смрти у Јасеновцу и Доњој Градини, али и многим другим јамама широм бивше Југославије", наводи се у саопштењу.

Из СП-а напомињу да су Хрвати у Републици Српској равноправан народ који ужива сва права и људске слободе, као и остали народи, без било каквих дискриминација, што се не би могло рећи за српски народ у Федерацији БиХ и Хрватској. У саопштењу се додаје да СП осуђује сваки злочин, без обзира када се десио, и сматра да нико нема право изрећи пресуду без доказивања кривице.

"Увијек смо инсистирали на томе да сваки злочин мора да има име и презиме и да починиоци одговарају без обзира на националну или вјерску припадност", закључују у СП-у.