latinica  ћирилица
18/05/2016 |  19:05 ⇒ 19/05/2016 | 08:38 | Аутор: РТРС

Јукић шокирао јавност објавом Одлуке о попису становништва (ВИДЕО)

Директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић шокирао је јавност објавом Одлуке којом се утврђује Јединствени програм обраде података пописа становништва. Према тој Одлуци у сталне становнике БиХ биће убројани и они чији је статус резидентности до сада био упитан. Није прецизирао број али је од раније познато да је споран статус резидентности близу 190.000 становника. Јукић је потврдио и да ће такви резултати пописа бити објављени у року, до 1. јула.
Велимир Јукић - Фото: РТРС
Велимир ЈукићФото: РТРС

Одлука је донесена без консензуса тј. игнорисан је став замјеника директора Агенције Миљана Попића који сматра да ће овакав начин обраде дати нетачне резултате о броју становника у БиХ. Јукића је подржао замјеник из реда бошњачког народа Фадил Фатић.

Одлазак у Тужилаштво БиХ прије два дана према свему судећи преломно је утицао на Велимира Јукића. Шта му је тамо речено, није познато, али је прије само шест дана тражио продужење рока за објаву резултата пописа јер нема договора о статусу резидената. Данас је потписао одлуку којом све уводи у сталне становнике.

Овом одлуком практично су у сталне становнике убројани сви који су на попису. И они, који су на питање 40 навели да се школују и раде ван БиХ, али и они који нису потпуно испунили пописницу, што отвара простор за манипулације. Таквим начином обраде, подаци о броју становника у БиХ биће нетачни и преувеличани.

Замјеник директора Агенције за статистику БиХ Миљан Попић истиче да овим поступком нећемо ни у процесу интеграције у ЕУ имати тачне податке због чега је он био против овог програма.

Шокантно је да је о наметнутој Одлуци о начину обраде резултата пописа становништа Завод за статистику РС упознат путем медија иако су ентитетски заводи спровели попис и имају власништво над добијеним резултатима.



"Јукић утврђује програм за који нема саглсности од ентитетских Завода, али ни у самој Агенцији. Заиста смио изненађени. Овај програм није у складу са Законом о попису становништва и не може бити прихватљив за Републику Српску", рекла је Радмила Чичковић, директор Републичког Завода за статистику.

Република Српска неће објављивати резултате пописа становништва добијене на основу спорне Одлуке –изјавио је предсједник Српске и додао да је двије године рада на тачном дефинисању сталних становника "бачено у воду" неодговорним поступком Велимира Јукића.

"Ова Одлука да се задире у саму суштину и бит РС и покушај да се нетачним подацима манипулише у будућност, говори да РС то неће прихватити и учествиовати у томе. Ми у томе нећемо учествовати нити шта објављивати", рекао је предсједник РС Милорад Додик.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Мирко Шаровић рекао је да ће се о једностраној одлуци директора Агенције за статистику БиХ консултовати са недлаженим институцијама РС и да се ништа у БиХ не може учинити без сагласности ентитетских завода за статистику.