latinica  ћирилица
18/05/2016 |  19:19 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

Почело суђење Милану Мандићу и новинарима ТВ "Елта" (ВИДЕО)

Настављено је суђење жртви рата Милану Мандићу, предсједнику Савеза удружења породица несталих Сарајевско - романијске регије којег са уредницима и новинарима телевизије “Елта”, Тужилаштво БиХ терети за наводно изазивање националне, расне и вјерске мржње.
Суђење Милану Мандићу - Фото: РТРС
Суђење Милану МандићуФото: РТРС

Позивајући са на Уставом гарантовано право слободе изажавања, одбрана је негирала да су Мандићеве ријечи “говор мржње“, а због евидентног медијског рата који је овај предмет већ изазвао на друштвеним мрежама, од Суда БиХ затражила је да се из даљег поступка изузме јавност, о чему ће се суд изјаснити накнадно.

Искључењем јавности из овог предмета одбрана темељи на потреби да се предуприједи јавна расправа о доказима и свједочењима у судници. Тим прије што ће на клупу за свједоке сјести 13 свједока које предлаже Тужилаштва БиХ. Ријеч је о Наташи Кандић, Соњи Бисерко, Сандри Орловић. Као могући опонент свједоцима Тужилаштва, поменут је и Војислав Шешељ.

Владо Адамовић, бранилац Елта телевизије, истиче да давање такве могућности може изазвати медијски рат који ће, како је рекао, проузроковати више говора мржње него што је садржина наводног говора мржње у овом случају.

Одбрани нису јасни ни разлози на којима је тужилац Изет Одобашић засновао оптужницу. Изношење оправданих јавних мишљења, па чак и када граничи са говором мржње, уставом је гарантовано, подсјећа адвокат Адамовић.

"Немојте заборавити да је судија одбио оптужницу. Судско вијеће само назначило да постоји основ сумње, што не мора бити довољно за коначно пресуђење", каже Адамовић.

Због недостатка доказа судија Бранко Перић одбацио је оптужницу, али је судско вијеће у саставу Минка Крехо, Халил Лагумџија и Жељка Маренић удовољило жељи подносилаца тужбе, Мунири Субашић и Хатиџи Мехмедовић, које се и у оптужници величају као симболи удружења жена “Мајке Сребренице“.

Наредно рочиште заказано је за понедјељак, 30. маја, када би требало да буду испитана два свједока Тужилаштва БиХ.