latinica  ћирилица
19/05/2016 |  07:31 ⇒ 20/05/2016 | 06:37 | Аутор: Агенције

Дијелови египатског авиона пронађени код острва Карпатоса (ВИДЕО)

Авион са 66 путника и чланова посаде на лету из Париза према Каиру највјероватније се срушио у Средоземно море, јужно од грчког острва Крит. У авиону су били путници из 12 земаља, највише Египћана и Француза.

Египатски службеници ваздушног саобраћаја објавили су да је пронађен авион који се данас срушио крај грчког острва Карпатоса, пише Би-Би-Си.

У поподневним часовима грчки војни брод, који је учествовао у операцији потраге за авионом несталим на јужном Медитерану, пронашао је двије плутајуће крхотине недалеко од мјеста гдје је авион нестао, јавио је Ројтерс.

21.00- Египатски службеници ваздушног саобраћаја објавили су да је пронађен авион који се данас срушио крај грчког отока Карпатоса, пише Би-Би-Си.

У поподневним сатима грчки војни брод, који је учествовао у операцији потраге за авионом несталим на јужном Медитерану, пронашао је двије плутајуће крхотине недалеко од мјеста гдје је авион нестао, јавио је Ројтерс.

20.10 Иако је египатска авио-компанија "Иџипт ер" саопштила да су грчки бродови пронашли бијело-плаве дијелове који одговарају бојама несталог авиона те компаније, грчки безбједносни званичници кажу да у потрази нису наишли на такве дијелове. Хеликоптери у приправности уколико буде потребе за спасавање путника. 

19.24 - Бивши египатски министар цивилне авијације Мустафа Камел је рекао да је потврђено да путнички авион компаније "Иџипт ер" скренуо прије него што је пао, што значи да се "догодило нешто што је приморало пилоте да изгубе контролу над авионом".

19.00 - Пронашли смо олупину авиона, каже потпредсjедник "Иџипт ера" Ахмед Адел.

18.00 - Основан Комитет за истрагу пада авиона на челу са Египтом, каже египатски званичник Алман ел Мокадем.

16.55 - Пронађена и два прслука за спасавање, највjероватније путника авиона.

15.40 - Египатски министар цивилног зракопловства Фатхи изјавио је како је већа вјероватноћа да је узрок несреће терористички напад него проблеми техничке природе, јавља Гардиан.

Исто вјерује и Александар Бортников, директор ФСБ-а, који тврди да је пад авиониа по свему судећи био терористички чин, преноси Би-Би-Си.

15.10 - Грчки званичници претходно су рекли да су током потраге у јужном дијелу Средоземног мора уочена два плутајућа објекта, око 80 километара јужно од острва. Грчка фрегата пронашла је велике пластичне објекте бијеле и црвене боје, рекао је извор из грчког Министарства одбране. У операцији потраге учествују грчки војни авиони и бродови.

14.30 - Катастрофа авиона "Иџиптера" вјероватно је повезана са терористичким актом, изјавио је директор Федералне службе безбједности Русије Александар Бортњиков.

14.25 - Кандидат за номинацију Републиканске странке за предсједника САД Доналд Трамп оцијенио је пад авиона компаније "Иџиптер" "још једним терористичким нападом". Трамп је на Твитеру написао: "Изгледа да се догодио још један терористички напад. Авион је полетио из Париза. Кад ћемо већ постати оштри, паметни и опрезни? У свијету има пуно мржење и болести", пренијела је агенција АП.

14.10 - Египатски путнички авион направио је нагла скретања, изгубио висину и нестао са радара у посљедња два минута лета, саопштило је данас грчко Министарство одбране. Авион је на направио заокрет од 90 степени улијево и спустио се са висине од 11.300 метара на 4.500 метара, а потом скренуо за 60 степени удесно и нестао са радара на висини од 3.000 метара, око 25 километара унутар египатског ваздушног простора.

Све ово одиграло се ноћас између 03.27 и 03.29 часова.

12.58 - Француски предсједник Франсоа Оланд потврдио је да се "срушио" авион египатске компаније Иџиптер који је нестао са радара ноћас изнад Медитерана, пренио је АФП.

"Информације које смо прикупили - министри, чланови владе и наравно египатске власти - потврђују, нажалост, да се авион срушио и да је изгубљен", рекао је Оланд.

"Морамо да осигурамо да знамо све о узроцима онога што се десило. Ниједна хипотеза није искључена или фаворизована", рекао је француски предсједник у телевизијском обраћању.

12.15 - Постоји неколико сценарија који су могући узрок јутрошњег нестанка авиона Иџиптера са 66 путника и чланова посаде, а стручњаци истичу да је терористички напад највјероватнији. "Већа техничка грешка, као што је експлозија мотора, мало је вјероватан узорк", изјавио је стручњак за аеронаутику Џерард Фелцер, указујући да је у питању релативно нов авион А320 из 2003.

Бивши директор француске авијацијске службе за истрагу и анализу Жан-Пол Труад изјавио је да је то модеран авион и да "у овом инциденту квалитет авиона и одржавање не могу бити доведени у питање". Експерти, такође, вјерују да је мало вјероватно да је авион оборен са земље.

"Не можемо искључити могућност да га је грешком оборила друга летјелица, али то је нешто што би се већ сазнало", додао је Фелцер.

Уколико се испостави да је у питању био бомбашки напад, истражитељи ће морати да одговоре како је она доспјела у авион, наводи АФП.

Фелцер наводи да је "увијек могуће унијети бомбу у авион јер је стопроцентна зашита немогућа".

10.30 - Египатски премијер Шериф Исмаил изјавио је да је у току потрага за путничким авионом компаније Иџиптер са 66 путника и чланова посаде који је ноћас нестао изнад Медитерана те да је још увек рано искључити могућност било ког узрока, укључујући и тероризам.

На питање да ли може да искључи могућност да иза инцидента стоје терористи, Исмаил је рекао: "У овом тренутку не можемо ни да искључимо, ни да потврдимо ништа. Потрага мора да се заврши да бисмо могли да знамо узрок".

Међу 10 чланова посаде била су три безбједносна агента, преноси британски "Гардијан" наводећи да је то уобичајена пракса.

09.59 - Египатско Министарство за цивилну авијацију саопштило је да је прерано да се потврди да се путнички авион који је нестао током лета изнад Медитерана заиста срушио. Тимови који учествују у потрази још нису пронашли никакве трагове олупине, што би потврдило наводе да се авион срушио.

Додатну конфузију изазвало је саопштење авио-превозника у којем је речено да је египатска војска примила сигнал из авиона више од сат времена након што је летјелица требало да слети у Каиру послије лета из Париза.

Армија је у саопштењу демантовала да је примила било какву поруку.

Медији су пренијели да је сигнал примљен у 04.26 часова по локалном времену, што је два сата касније у односу на вријеме када је остварен посљедњи контакт путем радара.

У извјештајима се наводи да је могуће да је ријеч о аутоматском сигналу који шаље локатор уграђен у авион.

09.22  - Египатска војска негирала да је примила сигнал авиона који је нестао изнад Средоземног мора.

09.15 - Свједоци саопштили да су видели бљесак на небу у тренутку нестанка MS804, саопштава израелски Haaretz, преноси Спутњик.

08.41 - Систем за ванредне ситуације из египатског путничког аивона који је нестао током лета изнад Средоземног мора послао је сигнал који је примљен у 04.26 часова по локалном времену, саопштила је компанија "Иџипт ер". Египатско Министарство за цивилну авијацију саопштило је да је овај сигнал примила војна јединица. "Гардијан" наводи да је могуће да је ријеч о сигналу локатора који је уграђен у летјелицу.

07.31 - Компанија наводи да је авион нестао 16 километара пошто је ушао у египатски простор рано јутрос у 2.45 часова рано по локалном времену, преноси АФП.

У авиону било је 56 путника и десет чланова посаде - 30 Египћана, 15 Француза, један Британац, као и држављани Белгије, Алжира, Судана, Чада и Португала. Међу њима је било троје дјеце.

"Ербас А320" летио је на висини од 11.300 метара када је нестао изнад источног дијела Средоземног мора.

Египатске и грчке снаге покренуле су потрагу за авионом.

Авион је највјероватније пао у море, рекао је портпарол египатског цивилног ваздухоплвства Ихаб Раслан за канал Скај њуз Арабија, преноси АП.

Француски премијер Мануел Валс саопштио је да се ниједан сценарио за сада не одбацује и да су цивилне и војне власти двије земље у блиском контакту.

Из Јелисејске палате саопштено је да је предсједник Франсоа Оланд разговарао телефоном са својим египатским колегом Абдулахом Фатахом ал Сисијем и да ће двије стране блиско сарађивати у вези са овим случајем.

Грчки контролори лета разговарали су са пилотом несталог авиона током лета изнад Грчке и он за то вријеме није пријавио никакве проблеме.

Посљедњи контакт са пилотом остварен је десетак минута прије нестанка летјелице са радара, а из авиона није послат позив у помоћ.

Неколико породица путника стигло је на аеродром у Каиру гдје се окупљају новинари, као и на париски аеродром Шарл де Гол одакле је авион полетио.