latinica  ћирилица
19/05/2016 |  08:16 ⇒ 08:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Сукоби демонстраната и полиције у Венецуели

Полиција се сукобила са хиљадама демонстраната у Каракасу који су покушали да дођу до сједишта изборне комисије како би тражили референдум о опозиву предсједника Николаса Мадура.
Полиција и демонстранти у Венецуели - Фото: AFP
Полиција и демонстранти у ВенецуелиФото: AFP

Антивладин протест је трећи за недјељу дана, а пошто је једна мања група демонстраната покушала да се пробије кроз полицијски кордон полиција је бацила сузавац, преноси АП.

Венезуеланска скупштина, у којој већину чине посланици странака које су опозиција предсјениковој Социјалистичкој партији, одбацила је јуче уредбу о ванредном стању, које је прогласио предсједник Николас Мандуро због продубљивања кризе у овој јужноамеричкој држави богатој нафтом.

Мандат предсједника Мадура истиче 2019. године, а опозиција је послије убједљиве побједе на парламентарним изборима у децембру обећала да ће наћи начин да га смијени у првој половини 2016.

Посланици су гласањем констатовали да увођење ванредног стања "продубљује озбиљан поремећај уставног и демократског поретка Венецуеле" и да је Мадуро "доношењем ове одлуке игнорисао устав", преноси АФП.