latinica  ћирилица
19/05/2016 |  11:33 | Аутор: СРНА

Француска: Премијер позвао вође синдиката да откажу демонстрације

Француски премијер Мануел Валс позвао је данас вође синдиката да откажу демонстрације против реформе Закона о раду и додао да се одзив радника смањује, али да насиље на улицама расте.

Валс је упозорио да су легитимне протесте злоупотребиле банде насилника "који желе да убијају полицајце".

"Вође синдиката треба да буду одговорне. Уколико се немири дешавају на сваком протесту, вријеме је да се постави питање да ли су протести вриједни тога", рекао је премијер у радијском интервјуу.

Број полазака возова умањен је за више од 50 одсто други дан узастопно, а возачи камиона и даље блокирају стратешке саобраћајне тачке, нарочито у близини нафтних рафинерија.

Лидер синдиката ЦГТ Филип Мартинез рекао је уочи таласа протеста ове седмице да је вријеме да се акција појача штрајковима и протестним шетњама да би Влада била приморана да одустане од планираних реформи.

Полиција процјењује да је широм земље у демонстрацијама прије два дана учествовало 68.000 људи, што је нешто више него претходне седмице, али знатно мање него крајем марта, када је протестовало 300.000 људи.

Полиција се често сукобљава са маскираним млађим особама које бацају запаљиве бомбе и камење. Припадници снага реда синоћ су одржали свој протест да би указали на раст "мржње према полицији".

Јуче се догодио инцидент у којем су двојица полицајаца морала да побјегну из свог аутомобила, који је у центру Париза опколила и запалила група бијесних људи.

Према Владиним подацима, у посљедњих неколико седмица током протеста је ухапшено око 1.300 људи, а повријеђено је преко 300 полицајаца. Демонстранти су се жалили на изоловане случајеве полицијске бруталности.