latinica  ћирилица
19/05/2016 |  12:15 | Аутор: СРНА

Беванда: Видљив напредак у реформама

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и делегација Међународног монетарног фонда оцијенили су данас у Сарајеву да је, након разговора са владама Републике Српске и Федерације БиХ и властима БиХ, видљив напредак у активностима које су дио Реформске агенде, али и реформама које је зацртао ММФ у оквиру свог програма.
Сарајево- делегација ММФ - Беванда - Фото: СРНА
Сарајево- делегација ММФ - БевандаФото: СРНА

Беванда је информисао делегацију ММФ-а, коју предводи шеф Мисије Надин Илахи, да је Савјет министара усвојио Стратегију о управљању јавним дугом, те да је Извјештај о извршењу буџета институција БиХ за прошлу годину показао да су мјере штедње из претходних година дале ефекта у смањењу јавне потрошње, али да у тој области има простора за додатне уштеде.

На састанку је наглашено да је неопходно радити на хармонизацији законодавства у банкарском сектору, те конкретизовати сарадњу ентитетских пореских управа и Управе за индиректно опорезивање БиХ да би се спријечиле пореске злоупотребе, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Саговорници су се сагласили да је неопходно наставити провођење структуралних реформи на свим нивоима власти у БиХ, као и програме са међународним финансијским институцијама које дају подршку реформским процесима, попут Свјетске банке и ЕУ.

Састанку је присуствовао и резидентни представник ММФ-а за БиХ Франциско Пароди.

Делегација ММФ-а борави у БиХ од 10. маја да би са властима у БиХ постигли договор о наставку сарадње након истека стендбај аранжмана и постизању договора о новом проширеном програму између БиХ и ММФ-а.