latinica  ћирилица
19/05/2016 |  13:47 ⇒ 16:21 | Аутор: Б92

Ердоганов сарадник будући премијер Турске?

Бинали Јилдирим, досадашњи министар саобраћаја Турске и Ердоганов дугогодишњи сарадник, једини је кандидат за мјесто премијера Турске.

Владајућа турска Партија правде и развоја изабрала је Јилдрима за предсједника и именовала га за јединог кандидата за будућег премијера.

"Радићу у хармонији са свим партијским колегама, почевши од нашег оснивача и лидера " изјавио је Јилдрим и додао да ће "елиминисати терористичке пријетње у Турској", преносе свјетске агенциије.

Шездесотогодишњи Јилдирим сматра се једним од Ердоганових најлојалнијих сарадника. Био је готово непрекидно на функцији министра саобраћаја, прво од 2002. до 2013. године а затим и од 2015. године.

Аналитичари очекују да ће Јилдирим - који се никада није супротставио политици предсједника, бити далеко "послушнији" од Давутоглуа.

Према мишљењу аналитичара, главни задатак будућег премијера је измјена Устава која ће парламентарни систем у Турској трансформисати у предсједнички чиме ће Ердоганова овлашћења бити далеко већа.

"Вријеме је за предсједнички сиситем," рекао је он одмах послије оставке премијера Ахмета Давутоглуа овог мјесеца.

Након званичног именовања премијера, које се очекује у недјељу, "предсједник ће постати шеф извршне власти а премијер ће постати само зупчаник" рекао је за АФП Фуат Кеиман, шеф Центра за политику у Истанбулу.

Још један задатак који чека новог премијера Турске су преговори са Европском унијом о безвизном режиму који је за Турску кључна ставка споразума о рјешавању мигрантске кризе.