latinica  ћирилица
19/05/2016 |  16:06 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Мектића треба кривично гонити

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић изјавио је да је министар безбједности Драган Мектић "луд човјек", те да не зна која земља може дозволити да министар буде неко са сумњивом вишом стручном спремом.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

"Драган Мектић је тотално луд човјек. Не знам која држава може дозволити да министар буде неко са сумњивом вишом стручном спремом. Ја сам Абу Хамзу истјерао из Бочиње са 1.550 муџахедина, у вријеме када су они правили тродневне протесте и када су морали интервенисати са највишег нивоа ОЕБС-а, и високог представника", каже Галијашевић за Н1.

Он је рекао да није ратовао са Абу Хамзом, нити је са њим негдје био заједно.

"Драган Мектић је особа која би требало да разумије безбједност. Да је разумије, не би никада завађао БиХ са САД. Не би ишао у Саудијску Арабију, која је спонзор тероризма. Ја живим на 25 одсто територије БиХ, на фртаљу који је мој народ добио Дејтоном. На четвртини те територије дјелује `Ел Муџахид` и заједнице које Исламска заједница зове параџемати. Он је ослободио Абу Хамзу, промијенио је закон који га је ослободио. Толерише и друге људе, толерише шест људи који су нам послани из Гвантанама", сматра Галијашевић.

Он је навео да је Мектић рођен у хрватском селу Драгаловци, у мјесту гдје је живјело 1.400 Хрвата, а да је образовање завршио у Загребу, додавши да није кредибилан и да га треба удаљити из министарства.

"Треба га удаљити из министарства и кривично гонити због фалсификована два конкурса у Служби за послове са страницма. Са својом дипломом коју издаје Виша школа, није могао учествовати на конкурсу. Ту говоримо о злоупотреби положаја и присвајању имовинско-правне користи. То је оно о чему говорим", тврди Галијашевић.

Он истиче да Мектић "није кредибилан да координише радом безбједносних служби, те да не зна ништа о исламу, не зна арапски, турски језик и не зна основе терористичких пријетњи".

"Он би вршио дерадикализацију? Говоримо о човјеку који је пролупао, не знам ко га може држати у Сарајеву. Бакиру Изетбеговићу је лоша реклама, а својој странци је оптужница. Није способан, није психички нормалан. Он је клошар и он је за мене завршена прича. У Тужилаштву БиХ кисели се моја пријава за Мектића. Његова тужба против мене ми је битна као и киша метеорита на Јупитеру", закључио је Галијашевић.