latinica  ћирилица
19/05/2016 |  19:11 ⇒ 19:16 | Аутор: СРНА

БиХ- О искуствима Пољске у прикључењу ЕУ

Током сусрета чланова Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и представника Комисије за ЕУ Представничког дома парламента Пољске у Варшави истакнуто је да је БиХ врло заинтересована да од Пољске сазна што више о њеним добрим, али и лошим искуствима које је стекла у процесу прикључења Унији и као њена чланица.

Истовремено, како су у разговору истакли чланови руководства парламента БиХ, у БиХ постоји политички консензус и спремност за спровођење реформи у ритму који се не смије обазирати на став земаља ЕУ да се наредно проширење чланства деси за најмање пет година, саопштено је из парламента БиХ.

"Сложеност и замке европског пута данас су посебно илустроване кроз презентацију претприступног преговарања Пољске у области пољопривредне производње. Због, како се могло чути, грешака које су тада начињене више од деценије колико је Пољска чланица ЕУ, присутан је несразмјер у подстицајима за пољске произвођаче у односу на неке земље - старије чланице ЕУ што ће осјећати генерације пољопривредника", наводи се у саопштењу.

Чланови Комисије за ЕУ данас су више говорили и о искуствима у процесу надметања која нису ријеткост међу земљама ЕУ када је посриједи очување квалитета домаће робе, трговине унутар ЕУ или према трећим земљама.

То су све искуства са којима би земље попут БиХ које теже прикључењу ЕУ требале бити подробније упознате, а Пољска је, како је данас истакнуто, вољна да нам их презентује.

Као могуће моделе размјене искустава чланови Комисије за ЕУ предложили су и мултилатерална повезивања, али и у директну комуникацију са Парламентарном скупштином БиХ и њеним радним тијелима, са Дирекцијом за европске интеграције, као и другим заинтересованим законодавним и извршним органима БиХ.

Домаћини су се посебно интересовали и за туристичке потенцијале БиХ као једну од области у којој БиХ и Пољска могу учинити велике кораке.

"Разговарано је и о енергетским потенцијалима који су у БиХ у великој мјери потпуно отворени за снажнија улагања и интересно повезивање привредника двије пријатељске земље", додаје се у саопштењу.