latinica  ћирилица
21/05/2016 |  08:16 ⇒ 19:19 | Аутор: СРНА

Ноћ музеја и у музејима широм Републике Српске

Традиционална међународна манифестација "Ноћ музеја" у Бањалуци ће данас бити обиљежена у Музеју Републике Српске и у Музеју савремене умјетности Републике Српске.
Ноћ музеја - Фото: Screenshot
Ноћ музејаФото: Screenshot

Овогодишња тема манифестације је "Музеји и културни пејзаж", која тежи да истакне музеј као јединствено мјесто, које повезује материјалну и нематеријалну баштину у јединствени културни пејзаж.

Из Музеја Републике Српске саопштено је да ће "Ноћ музеја" ове године окупити 120 учесника, школске дјеце, студената Универзитета у Бањалуци и пријатеља Музеја.

Програм ће бити одржан у просторијама Сталне поставке, а посјетиоци ће имати прилику да погледају све поставке музеја,

Манифестација "Ноћ музеја", коју Музеј Републике Српске обиљежава једанаесту годину, почеће у 18.00 часова.

Први дио програма предвиђен је за дјецу млађег и старијег узраста која ће се забавити игром и радионицама у којима ће бити и поклона изненађења, а наставак програма прилагођен је свим узрастима.

Програм ће бити одржан у просторијама Сталне поставке и испред Музеја на платоу код споменика Стефану Немањи. Посјетиоци ће моћи да погледају све поставке музеја, међу којима двије тематске под називом "Небески ловци", Природњачког музеја из Београда, и изложбу "Кићење симбол између руралног и урбаног; Змијањски вез", аутора Данијеле Ђукановић.

Директор Музеја савремене умјетности Српске Сарита Вујковић рекла је раније да је одговор на ову тему Музеја савремене умјетности изложба у овој установи "Повратак на Мјесец: кратка историја будућности".

У оквиру манифестације "Ноћ музеја" у Музеју савремене умјетности Републике Српске наступиће београдски бенд "Бест бит - битлес трибјут" из Београда, као и ди-џеј Хамилтон из Лондона.

Традиционална манифестација у Музеју Семберије

Музеј Семберије у Бијељини обиљежиће Ноћ музеја креативном радионицом израде предмета од папира и картона за дјецу, концертима, филмским пројекцијама и изложбом "Умјетност калиграфије", аутора Бојана Антића.

У оквиру манифестације, која почиње у 17.00 часова, биће приређена креатива радионица "Музеј од папира", а потом ће концерте одржати ученици Основне музичке школе "Корнелије Станковић", те женска и мушка вокална група Културно-умјетничког друштва "Семберија".

У сарадњи са дистрибутерском кућом "Идеа плус" биће одржане три филмске пројекције.

Отварање изложбе "Умјетност калиграфије", аутора Бојана Антића предвиђено је у 21.00 час, а потом и сценски приказ, комедије и монолози у извођењу театра "Убунту".

Посјетиоце ће до 1.00 час, када се завршава обиљежавање Ноћи музеја, забављати Арка бенд.

Приједор- у Ноћи музеја џез свирка и четири изложбе

Музеј Козаре у Приједору обиљежиће Ноћ музеја концертом бањалучког џез састава "Мунденс" и практичном демонстрацијом старих заната у овиру истоимене етнолошке изложбе, најављено је из ове установе.

"Позивамо суграђане на дружење вечерас од 20.00 часова до поноћи", рекао је директор Музеја Козаре Зоран Радоњић.

Осим џеза и џез интерпретација попа и рока, Музеј Козаре својим посјетиоцима у Ноћи музеја приказује четири изложбе.

Осим сталне ликовне поставке и етнолошке изложбе "Стари занати", чији аутор је кустос етнолошке збирке Музеја Козаре Марија Радаковић, посјетиоци могу видјети и етнолошку изложбу "Траговима наших предака", која приказује народне ношње из збирке Александра Драгића, те историјску изложбу "Козара, споменик слободе", реализовану у сарадњи са Националним парком "Козара".