latinica  ћирилица
21/05/2016 |  08:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Настављени протести у Скопљу

Грађански покрет "Протестујем" наставио је са протестима у Скопљу, а слични скупови су одржани и у другим градовима упркос најновијем развоју догађаја у Македонији.
Протести у Скопљу (фото: Twitter) -
Протести у Скопљу (фото: Twitter)

У Скопљу су се демонстранти синоћ, као и обично, окупили испред Специјалног тужилаштва, изражавајући подршку тој институцији, јавила је МИА.

Синоћ је мета протеста названог "Шарена револуција" било министарство правде, као и парламент, које су демонстранти гађали фарбом, пренијела је МИА.

Покрет "Протестујем" је упутио јуче отворено писмо предсједнику Ђорђу Иванову позивајући га поново да у потпуности повуче своју одлуку о аболицији умијешаних у аферу Прислушкивање.

Они су додали да ће наставити да излазе на улице пошто је само један њихов захтјев о отказивању избора 5. јуна испуњен, наводи МИА.

Македонски парламент усвојио је прије два дана амандман на Закон о помиловању, којим се предсједнику Ђорђу Иванову даје могућност да поништи аболицију за више од 50 политичара и њихових сарадника умијешаних у скандал о прислушкивању, пренијеле су агенције.

Предсједнику се даје могућност да тако поступи у року од 30 дана од доношења тог закона и при томе није дужан да образложи своју одлуку, навела је МИА.

Опозициони СДСМ саопштио је, међутим, да не прихвата селективну аболицију, јавила је тв Телма.

Посланици македонског парламента одлучили су пре два дана да откажу ванредне парламентарне изборе који су били заказани за 5. јун, али нови датум није утврђен.

То је други пут да се у Македонији одлажу ванредни парламентарни избори који би требало да ову земљу извуку из кризе која траје дуже од годину дана.