latinica  ћирилица
21/05/2016 |  18:21 | Аутор: БЕТА

Aбортус подијелио Хрватску, два скупа у Загребу

Неколико хиљада активиста иницијативе "Ход за живот" протестовало је у Загребу залажући се за забрану побачаја, док је истовремено одржан и контрапротест оних који се залажу за право на избор. Двије дјевојке су приведене, и убрзо пуштене.
"Ход за живот" протест у Загребу (Фото: hu-benedikt.hr) -
"Ход за живот" протест у Загребу (Фото: hu-benedikt.hr)

Оба скупа у центру Загреба обезбјеђивала је полиција. У једном тренутку дошло је и до кошкања између учесника два скупа, али је све завршено без већих инцидената.

Активисти иницијативе "Ход за живот", коју су организовала конзервативна удружења, кренули су са Трга краља Томислава у колони до главног Трга бана Јелачића гдје се одржава пригодан програм под слоганом "За живот, породицу и Хрватску".

Велики број учесника скупа носио је мајице и балоне у црвеним, бијелим и плавим бојама на којима је писало "Ход за живот".

Према новинарским процјенама у поворци је било око 3.000 људи, док је иницијатива саопштила, позивајући се на полицију, да их је било око 15.000. Међу окупљенима била је и премијерова супруга Сања Орешковић са кћеркама.

Уочи почетка шетње организатори скупа навели су да "мирољубивим ходом желе да скрену пажњу на достојанство и вриједност сваког људског живота од зачећа до природне смрти, као и на то да је човјек највредније богатсво за породицу и Хрватску".

Иницијативу чини више католичко-конзервативних удружења, међу којима и "У име обитељи" које је 2013. године иницирало референдум о браку као заједници мушкарца и жене да би унапред онемогућили изједначавање права хомосексуалних и хетеросексуалних заједница.

У исто вријеме грађанска иницијатива "Одбрани право на избор" одржала је контрапротест, који су подржали и представници опозиционе Социјалдемократске партије. Процјењује се да се окупило око 300 грађана.

Они су носили бројне транспаренте против ограничавања права на абортус међу којима су се истицали "Нећемо натраг на илегални побачај", "Само у секуларној држави равноправност је могућа", "Моје тијело, мој избор" и "Жена је човјек, а не инкубатор".

Организатори контрапротеста навели су да желе да упозоре на медијске спинове неоконзервативних иницијатива које желе да ограниче право жена на сигуран медицински прекид трудноће.