latinica  ћирилица
21/05/2016 |  18:34 ⇒ 21:39 | Аутор: СРНА

"Ноћ музеја" у Бањалуци, уручене награде ликовног конкурса

У Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци вечерас су, у оквиру манифестације "Ноћ музеја", уручене награде побједницима ликовног конкурса о теми свемирских истраживања под називом "Како изгледа ваша будућност?".
Бања Лука: Ноћ музеја - Фото: СРНА
Бања Лука: Ноћ музејаФото: СРНА

Прву награду добио је Сандро Гржељ, ученик седмог разреда Основне школе "Алекса Шантић" из Бањалуке, који је награђен професионалним телескопом.

Другу награду освојила је Ивана Николић, ученица осмог разреда Основне школе "Вук Стефановић Караџић" из Добоја, која је награђена електронским читачем књига, док је трећу награду освојио Алекса Ћетковић, ученик седмог разреда ОШ "Вук Стефановић Караџић" из Бијељине, који је награђен књигама о свемиру.

Овај конкурс организован је као пратећи програм изложбе "Повратак на Мјесец: кратка историја будућности" у сарадњи са Амбасадом САД у БиХ, а спроведен је уз препоруку Републичког педагошког завода на нивоу цијеле Републике Српске за ученике основних школа од шестог до деветог разреда.

За прве три награде такмичило се 377 радова из 36 школа са простора цијеле Републике Српске.

Награде је уручио шеф Канцеларије америчке Амбасаде у Бањалуци Едвард Галагер, а манифестацији је присуствовао и директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић.

Традиционална међународна манифестација "Ноћ музеја" у Бањалуци је обиљежена у Музеју Републике Српске и Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Овогодишња тема манифестације "Музеји и културни пејзаж" тежи да истакне музеј као јединствено мјесто, које повезује материјалну и нематеријалну баштину у јединствени културни пејзаж.

Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић рекла је новинарима да је одговор на ову тему Музеја савремене умјетности изложба у овој установи "Повратак на Мјесец: кратка историја будућности".

У оквиру манифестације "Ноћ музеја", у Музеју савремене умјетности Републике Српске наступиће београдски бенд "Бест бит - битлс трибјут" из Београда, као и ди-џеј Хамилтон из Лондона.

Овогодишња "Ноћ музеја" реализује се у сарадњи са европским фестивалом "Егзит", уз подршку компанија "М:тел" и "Молсон корс", која је заступник бренда "Јелен пиво".

"Ноћ музеја" је традиционална манифестација која се у исто вријеме одржава у више од 2.000 европских музеја.