latinica  ћирилица
21/05/2016 |  20:14 | Аутор: СРНА

На Јарињу ухапшен па пуштен новинар Драган Дамјановић

Припадници косовске полиције ухапсили су на прелазу Јариње новинара Драгана Дамјановића под изговором да је за њим расписана потјерница, али су га након неколико часова пустили.
Јариње - Фото: ТАНЈУГ
ЈарињеФото: ТАНЈУГ

Дамјановић, који је дугогодишњи новинар "Вечерњих новости", Радио-телевизије Србије и Телевизије Приштина, ухапшен је синоћ око 20.00 часова када је са сином и кћерком аутомобилом стигао на прелаз Јариње.

Он каже да је прво један косовски полицајац тврдио да возило није његово, да би му потом друга двојица, након провјере на рачунару, рекла да постоји нека потјерница за њим, али да не знају због чега и да мора да сачека да дођу истражни полицајци из Приштине.

Дамјановић је рекао да су након два и по сата чекања дошла два полицајца из Липљана која су му саопштила да морају да га воде у притвор у том мјесту, преноси РТС.

"Ставили су ми руке на леђа и везали их лисицама. Онда су ме сместили у њихов службени ауто и повезли у Липљан. На пола пута им је јављено да, ипак, идемо у Приштину, где смо стигли око 23.30, где су нас чекала друга два полицајца", рекао је Дамјановић.

Он каже да га је полицајац из Еулекса питао да ли је против њега некада вођен поступак и да ли је некада учествовао у ратним формацијама, на шта је одговорио да није.

"Други полицајац ме је препознао и рекао да ме се сећа из Липљана и да сам током рата био у цивилу. Онда су ми скинули лисице. Полицајац из Еулекса ми је рекао да не зна о чему се ради и зашто сам приведен, али да постоји потерница за мном", рекао је Дамјановић и додао да је, ипак, пуштен и да је рано јутрос напустио Косово.

Он каже да је у шоку и да се не осјећа безбједно, јер не зна да ли ће га поново привести када поново буде покушао да уђе на Косово.

Дамјановић вјерује да је пуштен на слободу због реаговања Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију која је, након што их је његов син обавијестио о догађајима, свије вријеме била на вези са Приштином.

Удружење новинара Србије оцијенило је неприхватљивим привођење Дамјановића и затражило од Еулекса да истражи и што прије саопшти јавности резултате истраге.