latinica  ћирилица
23/05/2016 |  17:54 | Аутор: СРНА

Тегелтија- Коријас : Спремност за помоћ правосудним институцијама

Италијански амбасадор у БиХ Руђеро Коријас истакао је данас спремност Италије да помогне правосудним институцијама БиХ у процесу јачања правне државе у складу са европским стандардима.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Из Амбасаде Италије саопштено је да је Коријас након састанка са предсједником Високог судског и тужилачког савјета  БиХ Миланом Тегелтијом најавио да ће ове јесени делегација ВСТС-а отпутовати у Рим да би размијенила искуства са најважнијим италијанским правосудним институцијама, почевши од Високог тужилачког савјета.

"ВСТС БиХ, пандан нашем ЦСМ-у, кључна је институција за јачање државе права у БиХ у складу са европским стандардима. Италија намјерава да буде кључни партнер на овом путу и у том свјетлу ће на јесен делегација ВСТС-а отпутовати у Рим и посјетити ЦСМ и друге италијанске правосудне институције, укључујући Врховни суд и Државну дирекцију за борбу против организованог криминала", појаснио је Коријас.

Према његовим ријечима, посјета ће бити прилика за размјену искустава о процедурама избора тужилаца, дисциплинским процедурама и обуци тужилаца, као и за презентацију иновативних информатичких рјешења за борбу против организованог криминала.

Делегација ВСТС-а БиХ посјетиће и италијанску Државну дирекцију за борбу против мафије, као потврду италијанске билатералне сарадње и напора у борби против организованог криминала и уопште у сектору правосуђа и унутрашњих послова, о чему свједочи и прошломјесечна посјета БиХ префекта Умберта Постиљонеа, директора Агенције за управљање добрима конфискованим од организованог криминала, наводи се у саопштењу.

Из италијанске Амбасаде напомињу да ће ова сарадња, као што су најавили и министри иностраних послова Италије и БиХ Паоло Ђентилони и Игор Црнадак током сусрета у Риму у априлу, убрзо бити обогаћена потписивањем споразума о реадмисији нелегалних усељеника