latinica  ћирилица
18/06/2016 |  08:23 ⇒ 20:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Си Ђинпинг: Односи Кине и Србије дубоки и садржајни (ВИДЕО)

Кинески предсједник Си Ђинпинг свечано је данас дочекан испред Палате Србија.
Београд: Свечани пријем за кинеског предсједника - Фото: Screenshot
Београд: Свечани пријем за кинеског предсједникаФото: Screenshot

Кинеског предсједника је испред Палате Србија дочекао предсједник Србије Томислав Николић, уз највише војне и државне почасти и испаљивање плотуна.

Уз Гарду ВС и црвени тепих, интониране су химне двије земље, а потом су предсједника Кине поздравили и предсједница Скупштине Србије Маја Гојковић, предсједник Владе Србије Александар Вучић и министри у влади.

Си и Николић су потом одржали састанак у четири ока, послије чега је услиједио билатерални састанак делегација двије земље, те потписивање споразума и уручење Ордена Републике Србије предсједнику Кине.

Делегације Србије и Кине потписале су данас укупно 22 споразума о сарадњи, међу којима је и Заједничка изјава Србије и Кине о успостављању свеобухватног стратешког партнерства, коју су потписали предсједници Томислав Николић и Си Ђинпинг.

Николић је поручио након разговора са кинеским предсједником да је увјерен да ће од данас будућност Србије изгледати потпуно другачије. Николић је у обраћању медијима навео да је Кина снажан стуб ослонца за Србију, да је Србија спремна да економска сарадња добије нову димензију и да вјерује да двије земље у веома кратком року, могу да остваре српско-кинески сан.

Николић је навео да се пријатељство Србије и Кине не мјери мјером времена, блиског географског положаја, истовјетности културе и традиције, или обимом трговинске размјене, већ да је блискост утемељена на блискости у духу, поштовању универзалних моралних принципа, борба за слободу и правду.

Наводећи да Кина представља снажан стуб ослонца кад се Србија суочава са политичким тешкоћама, Николић је рекао да непризнавање једнострано проглашене независности Косова и Метохије, као и подршка напорима Србије да такозвано Косово не постане члан Унеско, представљају континуитет драгоцјене подршке да Србија очува територијалну цјеловитост, уз досљедну примјену међународног права.

Николић је истакао да је недвосмислено ставио до знања предсједнику Кине да ће Србија наставити досљедно да подржава политику једне Кине и принципијелну политику која води сарадњи и мирном рјешавању свих питања кроз дијалог.

- Величина наших земаља и вријеме нису мјерило нашег пријатељства, јер када се Кина суочавала са тешкоћама, Србија је била уз њу. Ја нећу говорити овдје о томе шта је предсједник Си урадио за Кину. То осјећа и види сваки грађанин Кине, сваки грађанин свијета - навео је Николић.

Након церемоније уручења ордена, кинески предсједник се састао са предсједником Владе Србије Александром Вучићем и члановима делегација.

Вучић је рекао да је посјета предсједника Кине Си Ђинпинга изванредна прилика да се односи двије земље унаприједе у свим сферама, наводећи да ће Србија и Кина имати још много заједничких инфраструктурних пројеката.

Вучић је захвалио Си Ђинпингу на подршци његове земље територијалном интегритету Србије, наводећи да ће Србија увијек подржвати политику једне Кине и у политичком смислу бити стратешки партнер Кине.

- Надам се да се нисте и да се нећете покајати послије мојих помало и непристојних молби да дођете у посјету Београду и Србији и да ћете осјетити искрено пријатељство српског народа на сваком кораку - рекао је Вучић на састанку са Си Ђинпингом.

Вучић је рекао и да су Србији у сарадњи са Кином три области од посебног интереса, а да је једна од њих сарадња у области инфраструктуре.

Предсједник Кине састао се и са предсједницом Скупштине Србије Мајом Гојковић. Овим сусретом завршен је званични дио другог дана посјете Србији.

Си Ђинпинг: Спремни да подигнемо ниво односа двије земље

Предсједник Кине Си Ђинпинг поручио је да су односи Кине и Србије дубоки и садржајни и да их не обиљежава само пријатељство и сарадња, већ и заједничке вриједности, те да је Кина спремна да подигне ниво тих односа.

- Спремни смо да уложимо напоре да учврстимо традиционално пријатељство двије земље које су успоставиле наше старије генерације. Спремни смо да заједно са вама и даље подигнемо ниво пријатељских односа - истакао је Си Ђипинг уочи састанка са предсједником Србије Томиславом Николићем.

Додао је да ужива у гостопримству и топлој атмосфери која је приређена у Србији.

- Заједно ћемо потписати заједничку изјаву о успостављању свеобухватног стратешког партнерства. Прије неколико година потписао сам са вама заједничку изјаву о продубљивању наших стратешких односа. Наши односи су дубоки и садржајни и не обиљежва их само пријатељство и сарадња, већ и заједничка вриједност - рекао је кинески председник.

Наша два народа су мирољубива, додао је, из генерације у генерацију се боре за очување суверенитета, територијалног интегритета и безбједности и да су зато, оцијенио је, два народа врло јака.

- Спремни смо да са вама дајемо доприносе за очување свјетског мира - нагласио је Си Ђипинг, додајући да је циљ да се напарви не само заједница интереса, већ и заједница судбина.

То заједница судбина не само двије земље, већ цијелог свијета, закључио је кинески предсједник, поручивши да Кина инсистира да се реализују мир, развој и заједнички просперитет.

За извјештавање о посјети предсједника Кине Србији акредитовано је више од 800 новинара, сниматеља и фоторепортера.

Си Ђинпинг поручио је у петак у Београду да је увјерен да ће његова посјета Србији бити успјешна и отворити нову историјску страну развоја односа Кине и Србије.

Трећег дана посјете, у недељу 19. јуна, Николић и Си ће обићи Жељезару Смедерево, гдје ће им домаћин бити Вучић.

Ово је прва посјета предсједника Кине Србији након више од три деценије.