latinica  ћирилица
19/06/2016 |  08:04 ⇒ 17:43 | Аутор: РТС

Си Ђинпинг у Смедереву: Вратићемо сјај и виталност Жељезари (ФОТО/ВИДЕО)

Трећег дана посјете Србији предсједник Кине Си Ђинпинг обишао је Жељезару Смедерево, коју ће крајем јуна преузети кинеска компанија Хестил.
Си Ђинпинг у "Железари" у Смедереву  (Фото: Press služba predsednika) -
Си Ђинпинг у "Железари" у Смедереву (Фото: Press služba predsednika)

Домаћин двојици предсједника у Смедереву био је мандатар Александар Вучић који је поручио да је ово велики дан за Србију. Си очекује да ће Жељезара играти активну улогу у побољшању живота српског народа.

Након обиласка Жељезаре Вучић је, у вили "Златни брег" у Смедереву, приредио пријем у част кинеског предсједника Си Ђинпига и делегације Кине. Пријему су присуствовали и предсједник Србије Томислав Николић и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Свечани пријем у вили "Златни брег" (Фото: Screenshot)

Вучић је у пратњи Николића, Ђинпинга и Додика обишао вилу и двориште, гдје им је приказано припремање традиционалних српских јела, а хор отпјевао пјесму "Тамо далеко".

Свечани пријем у вили "Златни брег" (Фото: Screenshot)

Током боравка у Вили, некадашњем летњиковцу династије Обреновић, Вучић је своје високе госте, прије свега Си Ђипинга, упознао о историји српске династије и српској историји уопште. Ручку у смедеревској вили присуствовали су и чланови Владе Србије и кинеске делегације.

Свечани пријем у вили "Златни брег" (Фото: Screenshot)

Пријемом у вили "Златни брег" предсједник Кине  завршава тродневну посјету Србији.

Свечани пријем у вили "Златни брег" (Фото: Screenshot)

Си је претходно обишао Жељезару у Смедереву, коју ће крајем јуна званично преузети кинеска челичана Хестил.

Он је обишао халу Топле ваљаонице и мензу у кругу фабрике, гдје је у друштву Николића и Вучића, разговарао са запосленима.

Предсједник Си Ђинпинг пожелио је успјешну сарадњу у Жељезари између кинеске и српске стране.

- Увјерен сам да ће се уз интензивну сарадњу у челичани појавити сјај и виталност и да ће играти активну улогу у побољшању живота српског народа и у повећању запослености - рекао је Си.

Предсједник Србије Томислав Николић је рекао да је данашњи дан, дан за памћење не само за раднике у Жељезари и њихове породице, већ за све грађане Србије.

Мандатар Александар Вучић изјавио је да је много енергије и љубави уложено у Жељезару, за коју је коначни спас дошао захваљујући пријатељима Кинезима и предсједнику НР Кине Си Ђинпингу.

Вучић је рекао да је кинеско улагање нови почетак и нови живот, не само за ту Жељезару и Смедерево, већ за све грађане Србије, додајући да ће Смедерево бити један од најбогатијих српских градова.

Свечаности у Жељезари која је приређена у част доласка предсједника Кине присуствовао је и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Радници Жељезаре истакли су да је ово велики дан за Смедерево и Србију који представља темељ за бољу будућност.

Претходно, предсједник Кине положио је вијенац на споменик Незнаном јунаку на Авали. Си, који борави у тродневној посјети Србији, положио је вијенац уз интонирање химни двије државе, а након тога се уписао у спомен-књигу.

Си Џинпинг положио вијенац на споменик Незнаном јунаку на Авали (Фото: РТС)

Интересовање медија за посјету Сија Жељезари је велико, и већ прије седам сати су се новинарске екипе из Србије, Кине, али и свјетских редакција окупиле у Палати Србија одакле су организовано превезени у Смедерево.

Прије два мјесеца потписан је купопродајни уговор у Жељезари "Смедерево" између представника Србије и кинеског "Хестила". Кинеска компанија најављује нову стабилну етапу пословања српске челичане - повећање производње, смањење трошкова, нове инвестиције и производе.

Предсједник Си Ђинпинг борави у тродневној посјети Београду током које се састао са највишим државним званичницима. Потписана су и 22 билатерална споразума.

Предсједник Србије Томислав Николић уручио је кинеском предсједнику Орден Републике Србије на великој огрлици. Двојица предсједника су поставили и камен темељац за иградњу кинеског културног центра.