latinica  ћирилица
19/06/2016 |  08:59 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Интерпол трага за седам држављана БиХ, припадника ИД

Интерпол је на захтјев правосудних органа БиХ расписао још једну, седму, црвену потјерницу за држављанином БиХ због основа сумње на терористичке активности, а ријеч је о Сенаду Касуповићу /36/ из Велике Кладуше.
Исламисти - Фото: Screenshot
ИсламистиФото: Screenshot

Свих седам лица са Интерполове потјернице доводе се у сумњу да су се борила или се боре за терористичку организацију Исламску државу у Сирији и Ираку.

Они су осумњичени и да су борци паравојних формација у Сирији којима руководи Исламска држава, попут милитантне организације Ал нусра и других, пише Дневни аваз.

Наводи се да је Касуповић осумњичен за организовање терористичке групе у вези са кривичним дјелом тероризам, а у Сирију, према оперативним сазнањима безбједносних агенција у БиХ, отпутовао је у јулу 2013. године.

Међународне потјернице расписане су и за Рамом Граховићем /49/ и Ибром Чуфуровићем /21/ из Велике Кладуше, Едином Печенковићем /53/ из Бихаћа, Јасмином Кесеровићем /21/ из Завидовића и Сулејманом Мешановићем /28/ из Градачца, док је шеста потјерница издата за држављанином Саудијске Арабије и БиХ Ахмедом Зухаријем /50/.

Ова лица налазе се у Сирији, а уско су била повезана са Билалом Боснићем, неформалним вођом вехабија у БиХ, који је прије 15 дана правоснажно осуђен на седам година затвора због врбовања држављана БиХ за одлазак на страна ратишта.

Према подацима Агенције за истраге и заштиту БиХ, 260 држављана БиХ налази се на ратиштима у Сирији, а од почетка избијања сукоба 2011. године, до данас у БиХ вратило их се само 40.

У Суду БиХ тренутно се за придруживање Исламској држави води поступак против осам лица, док су четири осумњичена признала кривицу. Неправоснажно је осуђено пет лица, док је укупно за тероризам и повезивање са овом терористичком организацијом осуђено 10 лица, при чему је укупно изречена казна од 21 године затвора.