latinica  ћирилица
19/06/2016 |  20:53 ⇒ 20:55 | Аутор: sputniknews.com

Русија- На језеру погинуло 15 дјеце

Сви погинули на Сјамозеру у Карелији су васпитаници кампа, рођени између 2002. и 2004. године, одраслих међу жртвама трагедије нема, саопштио је представник Истражног комитета Русије Владимир Маркин.
Језеру Сјамозеро у Карелији (Русија) (Фото: Sputnik/Igor Ageyenko) -
Језеру Сјамозеро у Карелији (Русија) (Фото: Sputnik/Igor Ageyenko)

У истрази узрока ове несреће ухапшено је четворо осумњичених да су одговорни за трагедију.

Званични представник за заштиту права дјеце Павел Астахов саопштио је да су, према посљедњим подацима, пронађена тијела 15 дјеце која су погинула на Сјамозеру. Раније је саопштено да су спасиоци пронашли тијела 14 дјеце. Према првим подацима Истражног комитета, 18. јуна дјецу и инструкторе из рехабилитационог кампа који су били у чамцима затекла је олуја у рибњаку.

Током пловидбе по Сјамозеру чамци су се преврнули и потонули. Спасено је 36 људи.

Раније је саопштено да су жртве дјеца без родитељског старања и дјеца из сиромашних породица, узраста од 12 до 15 година.

"Према подацима карелијских колега, на себи су имали појасеве за спасавање, али они нису били регистровани у Министарству за ванредне ситуације. Из неког разлога, очигледно, нису знали за упозорење да ће бити олује, иако је она почела још у петак. Све организоване туристичке групе биле су на обали, почев од петка, јер није било безбједно излазити на воду", навели су у Ростуризму.

Породицама погинулих биће упућена помоћ у вриједности од око милион рубаља (око 13.500 евра), саопштиле су регионалне власти.

Потрага за несталима изводила се уз помоћ хеликоптера Ми-8 и Ка-32 Министарства за ванредне ситуације Русије.

Предсједник Русије Владимир Путин издао је наређење Истражном комитету да утврди узроке и виновнике трагедије у Карелији, у којој је погинуло 14 деце. Руски предсједник је, такође, издао налоге за указивање помоћи повријеђенима и рођацима погинулих, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.