latinica  ћирилица
19/06/2016 |  21:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Масовно љубљење у "ланцу" за Британију у ЕУ

Испред зграде парламента у Лондону више од 400 људи направило је "ланац пољубаца" позивајући Британце да гласају за останак у Европској унији.
Масовно љубљење у "ланцу" - Фото: ТАНЈУГ
Масовно љубљење у "ланцу"Фото: ТАНЈУГ

Организатори наводе да је 420 особа учествовало у овој акцији, у којој су љубили једни друге, као и да су сличне акције "масовног љубљења" организоване у Берлину, Паризу и Риму.

Циљ акције је да се покаже да је "љубав између Британије и Европе снажна и да се одбаци кампања мржње уочи референдума о останку у ЕУ", навели су у саопштењу организатори из групе "Аваз".

"Глас за останак је глас за љубав, толеранцију и јединство у нашој различитости", рекла је представница те групе Елис Џеј, пренијела је агенција АФП.

У Великој Британији данас је настављена референдумска кампања за останак или излазак те државе из ЕУ, након прекида због убиства посланика Џо Кокс (41).

Њу је прије четири дана у селу Бирстол, недалеко од Лидса, убио 52-годишњи мушкарац док се Коксова, која је лабуристкиња, спремала да одржи састанак са бирачима.

АФП наводи да су британски лидери, с обзиром на изједначеност око Брегзита у анкетама, ријешили да се врате наступима у телевизијским емисијама и покушају да у посљедњем тренутку приволе гласаче за своју опцију уочи референдума заказаног за 23. јуна.

Премијер Дејвид Камерон, који се залаже за останак Британије у ЕУ, казао је да се земља суочава са "егзистенцијалним избором" послије којег "нема враћања".

АФП наводи да су и британски листови заузели стране по питању Брегзита, па су тако "Мејл он сандеј" и "Обзервер" подржали кампању за останак, док су се "Сандеј тајмс" и "Сандеј телеграф" заложили за напуштање Уније.