latinica  ћирилица
19/06/2016 |  22:33 ⇒ 20/06/2016 | 08:57 | Аутор: СРНА

Иванић: Слиједи криза институција БиХ због одлуке о попису

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић упозорио је вечерас да може доћи до озбиљне кризе институција БиХ ако се ништа не промијени у вези са одлуком о објављивању резултата пописа становиштва.
Младен Иванић - Фото: РТРС
Младен ИванићФото: РТРС

- Уколико се ништа не промијени у вези са том одлуком, попис неће имати никакве посљедице, јер га неће признати институције Републике Српске - рекао је Иванић у Горњим Подградцима, код Градишке, и поновио да Република Српска треба да објави своје резултате пописа становништва.

Иванић је нагласио да ће у том случају бити срушен концепт договора у БиХ, оцјењујући да су велику грешку направили сви који су користили Тужилаштво БиХ да изврши притисак да се донесе оваква одлука о објављивању резултата пописа.

- Једно вријеме имаћемо озбиљну кризу институција БиХ. Интереси Републике Српске су у овом случају угрожени и очекујем да ће све политичке странке из Српске, на посебној сједници НСРС, наредне седмице имати јединствен став и упутити врло јасну поруку да су овакви резултати пописа неприхватљиви - истакао је Иванић.

Нагласио је да БиХ не може функционисати на прегласавању него се мора вратити уважавању сва три конститутивана народа, те да је очекивао компромис у ПС БиХ да се повуче спорна одлука и да се продужи рок за објављивање резултата пописа и да се дође до заједничке методологије обраде пописног материјала.

- У првом полувремену неко може мислити да води, али у другом полувремену може да добије контру и сад слиједи то друго полувријеме - рекао је Иванић на јавној трибини ПДП-а.

Осим Иванића, који је почасни предсједник ПДП-а, на трибини су говорили и потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак, те начелник општине Градишка Зоран Латиновић и предсједник ОО ПДП-а Градишка Милан Шврака.

Говорећи о недавно одржаном министарском форуму у Бањалуци, Црнадак, који је министар иностраних послова БиХ, рекао је да је БиХ показала да може да одигра озбиљну улогу на европској политичкој сцени и да је ефекат овог скупа још важнији и снажнији за Бањалуку у Републику Српску.

- Ово је први овакав догађај од када постоји Република Српска и врло је важно да су највиши европски функционери видјели да овдје живи европски народ, који дијели њихове вриједности - истако је Црнадак.

Латиновић, који је и кандидат СЗП за начелника на наредним изборима, рекао је да странке које тренутно чине власт у Градишци желе да кажу грађанима шта су све радили у овом мандату и шта желе да ураде у наредном периоду.

- У овом мандату смо направили значајне помаке у стабилизацији буџета општине јер смо вратили више од 13 милиона марака кредитних обавеза. Успјели смо да доведемо воду у поткозарска села, реконструишемо градску топлану и реализујемо пројекте изградње канализације у приградским насељима - додао је он.