latinica  ћирилица
21/06/2016 |  09:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Британци потпуно подијељени два дана уочи референдума

Потпуно је неизвјесно какав ће исход имати референдум о чланству Британије у Европској унији, који се одржава у четвртак, пошто су, према најновијим анкетама, Британци у готово једнаком броју подржавају и останак и одлазак из Уније.

Вријеме за увјеравање гласача да гласају за једну или другу опцију истиче, па ће у арени "Вембли" вечерас бити одржана дебата између присталица и противника Брегзита, при чему ће кампању за одлазак предводити бивши градоначелник Лондона Борис Џонсон, а за останак садашњи градоначелник Садик Кан, пренијела је агенција АФП.

Најновије анкете указују да је исход референдума крајње неизвјестан, при чему двије анкете показују благу предност присталица останка Британије у ЕУ, а једна да су предности присталице Брегзита.

Сви знакови "указују да ће на референдуму пресудити тек мали број гласова. Исход је неизвјестан. Британији желим све најбоље", написао је политички аналитичар Линтон Крозби за лист "Дејли Телеграф".

Анкете су спроведене након убиства британске лабуристичке посланице Џо Кокс (41), која је прошле недјеље убијена на сјеверу Енглеске.

Њен убица, 52-годишњи Томас Мер, изјавио је на суду кад су од њега затражили да каже своје име "Смрт издајицама, слобода Британији".

Десничарска и евроскептична странка УКИП је морала да промијени постер који користи у кампањи пошто је критикована да претходни, који приказује редове миграната који иду преко Европе, уз речи "тачка пуцања", подстиче мржњу.