latinica  ћирилица
21/06/2016 |  09:55 ⇒ 10:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Очекује се повлачење Карамарка са чела ХДЗ

Предсједник најутицајније владајуће ХДЗ Томислав Карамарко обратиће се данас јавности, након готово четири дана ћутања од изгласавања неповјерења премијеру Тихомиру Орешковићу, а дио његових страначких колега очекује да поднесе оставку.
Томислав Карамарко - Фото: dnevnik.hr
Томислав КарамаркоФото: dnevnik.hr

Хрватски медији шпекулишу да, уколико Карамарко не поднесе оставку, ХДЗ ће га смијенити јер га сматра одговорним за политичку кризу у коју је Хрватска запала за мање од шест мјесеци од избора, те рушење премијера Орешковића, кога је он довео на власт и пад владе.

Иначе, Карамаркову оставку у суботу је затражила и група оснивача странке како би се, наводе, тиме у странци отворио поступак избора новог водства ХДЗ-а, које ће спровести потребне реформе и припремити странку за побједу на ванредним парламентарним изборима.

Деветеро оснивача ХДЗ-а у изјави за јавност оцијенило је да под Карамарковим водством ХДЗ-ова политика у многочему није била континуитет политике ХДЗ-а какву је осмислио и водио Фрањо Туђман, с таквом промашеном политиком ХДЗ на прошлим парламентарним изборима није остварио изборну побједу иако је против себе имао најнеуспјешнију хрватску владу, а на власт је дошао искључиво политичком вољом Моста.