latinica  ћирилица
21/06/2016 |  15:50 ⇒ 17:21 | Аутор: РТРС

Брчко: Посао за 200 незапослених (ВИДЕО)

У Брчком је планирано запошљавање у локалној управи, углавном са високом стручном спремом.
Брчко - Завод за запошљавање - Фото: РТРС
Брчко - Завод за запошљавањеФото: РТРС

Посла у институцијама и органима управе Дистрикта биће за 200 незапослених. Неопходни су економсити, али и инжењери. Посла ће бити и за нове ватрогасце и чуваре објеката. Планиранио је да крајем јуна буде усвоје буџет Дистрикта, а одмах након тога биће расписан јавни конурс, којег незапослени са евиднције Завода за запошљавње ишчекују. 

Вања Радић је на Техничком факултету у Новом Саду дипломирала предузетничко менаџертсво. Осам година безуспјешно у Брчком тражи посао. Неће одустати од конкурса, иако су јој шансе за посао мале.

- Овдје је изузетно тешко доћи до посла, самим тим што је све подијељено на неке три стране. Завод за запошљавање нема могућности да запосли све нас, изузетно је тешко - каже Радићева.

У Заводу за запошљавање на евиденнцији је 11.500 незаспослених. Од тога је 1.108 високошколаца.

- Од тих 1108 лица имамо 396 дипломираних економиста, 157 дипломираних правника, 86 професора разредне наставе, што се тиче радова са средњом стручном спремом имамо економских техничара 713, матураната гимназије 360, пољопривредних техничара 256 - каже директор Завода Владо Илић.

Влада је на повременим пословина већ запослила 50 радника, а остатак од око 150 њих биће запослено у институцијама и органима управе, након што Скупштина, крајем мјесеца, усвоји буџет, предложен у износу од 190 милиона КМ.

Највише упражњених радних мјеста односи се на високу стручну спрему, економисте, електроинжењере, дипломиране грађевинске инжењере и архитекте. Са средњом школском спремом биће најтраженији ватрогасци и чувари објеката.