latinica  ћирилица
21/06/2016 |  17:13 | Аутор: СРНА

Штрбац: Не очекујем спектакуларне обрте у односима Србије и Хрватске

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је да не очекује спектакуларне обрте у односима Србије и Хрватске након потписивања Декларације о унапређењу односа и рјешавању отворених питања двије земље.
Саво Штрбац - Фото: СРНА
Саво ШтрбацФото: СРНА

 Он је навео да у Декларацији, коју су јуче потписали премијер Србије у техничком мандату Александар Вучић и предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић, нису ни споменута процесуирања оних који су починили злочине над Србима у Хрватској током деведесетих година.

Штрбац је подсјетио да је хрватско правосуђе до сада процесуирало 3.600 особа, а да је под истрагом или правоснажно осуђено њих 1.575.

"Од тих 3.600 лица, свега три одсто су војна лица. Ето, тако они гледају на тај њихов `свети домовински рат`", рекао је Штрбац.

Према његовим ријечима, код Хрвата је дуго преовладавало мишљење да народ и војска који се бране не могу да почине ратни злочин и под притиском међународне заједнице нису одступили од таквог става.

"Ко је помно пратио изјаве предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић уочи јучерашњег сусрета с мандатаром Александром Вучићем, могао је да види да она заправо не одступа од овог преовлађујућег мишљења у Хрватској", нагласио је Штрбац.

Вучић и Китаровићева потписали су јуче у Суботици Декларацију о унапређењу односа и рјешавању отворених питања Србије и Хрватске.

Документом који садржи шест тачака, договорено је да се ради унапређења билатералних односа, регионалне сарадње и стабилности, као и рјешавања отворених питања између двије државе, активно покрену или убрзају процеси унапређења билатералне заштите мањина - српске у Хрватској и хрватске у Србији.