latinica  ћирилица
21/06/2016 |  17:19 ⇒ 22:01 | Аутор: СРНА

Хан: Усвојити саобраћајну стратегију прије самита у Паризу

Комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан нагласио је неопходност усвајања оквирне саобраћајне стратегије на нивоу БиХ прије Самита земаља Западног Балкана у Паризу, 4. јула, чиме ће бити омогућен приступ фондовима ЕУ.
Јоханес Хан (фото: Screenshot/European Audiovisual Service video) -
Јоханес Хан (фото: Screenshot/European Audiovisual Service video)

Делегација БиХ, предвођена министром транспорта и комуникација БиХ Исмиром Јуском, извијестила је Хана о напретку БиХ у спровођењу "софт мјера" у области транспорта, гдје су од четири мјере у потпуности реализоване двије, док је реализација друге двије у завршној фази, саопштено је из ресорног министарства.

Јуско је, говорећи о изградњи моста на ријеци Сави код Свилаја, извијестио Хана да је БиХ у најкраћем року прибавила нову сагласност на измјене пројекта од Министарства просторног уређења Федерације БиХ, нову сагласност Агенције за водно подручје ријеке Саве, те нову дозволу Министарства животне средине и туризма ФБиХ.

Након окончања жалбеног поступка у поступку одабира извођача, очекује се почетак радова на мосту који је дио Коридора Пет-це.

Јуско је информисао Хана да се од Хрватске очекује достављање измијењеног просторног плана, чиме би биле убрзане активности на градњи моста на ријеци Сави код Градишке.

Он је посебно нагласио добру сарадњу са ентитетским министарствима, истакавши да ће Министарство на чијем је челу, увијек бити дио рјешења.

Хан је поздравио видљиви напредак у овој области.

Министар транспорта и комуникација БиХ, на позив комесара Европске комисије Виолете Булц, учествује на министарском састанку земаља дунавске регије који се одржава у оквиру ТЕН-Т дана у Ротердаму, од 20. до 22. јуна.

У оквиру данашњих активности одржан је и билатерални састанак делегација Министарства комуникација и транспорта БиХ на челу са Јуском и Министарства саобраћаја и поморства Црне Горе коју је предводио министар Иван Брајовић.

Фокус разговора био је на пројекту изградње Јадранско-јонске ауто-цесте кроз БиХ са спојном тачком између насеља Аранђелово и Нудо, затим реконструкцији и модернизацији пута Сарајево-Подгорица-Тирана, изградњи моста на ријеци Тари и градњи пута Фоча-Хум и пруге Чапљина-Требиње-Никшић.